ROMÂNIA A PRELUAT CONDUCEREA CONSILIULUI UNIUNII EUROPENE!

Distribuie pe:

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) va prezida, pentru șase luni, componenta de afaceri interne a Consiliului Uniunii Europene, perioadă în care peste 320 de specialiști din cadrul ministerului vor fi implicați în buna desfășurare a lucrărilor.

Potrivit unui comunicat dat publicității, în această perioadă, MAI va conduce 20 de grupuri de lucru, va furniza expertiză pentru zece grupuri de lucru aflate în responsabilitatea altor ministere și va participa cu specialiști la alte trei grupuri de lucru la nivelul agențiilor europene, gestionând, totodată, problematica dezbătută în peste 200 de reuniuni ale grupurilor de lucru care se vor desfășura în special la Bruxelles. De asemenea, în această perioadă, MAI va organiza în țară 20 de evenimente informale, dintre care două reuniuni la nivel ministerial, nouă reuniuni la nivel de înalți funcționari - directori și șefi de agenții și nouă reuniuni la nivel de experți.

Primul eveniment va avea loc la București, în perioada 29 - 31 ianuarie, va fi organizat de Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și va avea ca temă pregătirea la dezastre cu probabilitate redusă de producere, dar cu impact major.

Următorul eveniment va fi reuniunea informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, la nivel de miniștri, și se va desfășura la București, în perioada 7 - 8 februarie.

Printre prioritățile pe componenta de afaceri interne a președinției române a Consiliului se numără continuarea unor dosare importante aflate în lucru, precum migrația, gestionarea frontierelor externe și consolidarea securității interne a Uniunii Europene.

Ministerul Afacerilor Interne va trata cu prioritate și dosare privind combaterea conținutului terorist din mediul on-line și dezvoltarea la nivelul UE a principiului community policing.

“Conceptul de community policing este o inițiativă a Ministerului Afacerilor Interne român menită să ușureze relaționarea dintre forțele de ordine și comunitățile de expați aflate în statele membre ale Uniunii Europene. România deține o expertiză notabilă în acest domeniu, polițiștii români desfășurând misiuni la nivel operativ în state precum Italia, Spania, Franța sau Bulgaria. Misiunile s-au finalizat cu rezultate foarte bune în domeniul prevenirii și combaterii criminalității cu autori sau victime cetățeni români domiciliați în țările menționate”, se mai arată în comunicatul dat publicității.

Lasă un comentariu