STOP “PLIMBĂRII” BOLNAVILOR CRITICI ÎNTRE SPITALE!

Distribuie pe:

Miercuri, 3 octombrie 2018, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și managerii spitalelor au discutat despre cazul transferului interclinic al pacienților critici, care au avut de suferit din cauza “plimbării” între spitale și a neacordării prompte a ajutorului de urgență.

Ministrul Sănătății s-a întâlnit și a discutat cu reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență, cei ai Centrului Operativ pentru Situații de Urgență (COSU), managerii spitalelor aflate în subordinea Ministerului Sănătății (MS) și reprezentanții Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

“Vreau să găsim împreună soluții pentru evitarea disfuncționalităților. Nu trebuie ca pacienții să fie plimbați între spitale. Pentru un pacient critic, orice secundă contează și înseamnă o șansă în plus la viață. Avem cazuri în care pacientul grav nu este preluat din cauza faptului că medicul de gardă nu dorește. Se creează, astfel, sincope și întârzieri care pot să devină vitale.

Subliniez faptul că raportarea paturilor libere la Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) este obligatorie.

Pe de altă parte, sunt de acord cu punctul de vedere susținut de managerii unităților sanitare de urgență privind necesitatea unor spitale de suport, care să preia pacienții stabilizați și care necesită tratament un timp îndelungat, pentru ca spitalele de urgență să poată elibera locurile pentru alți pacienți.

Analizăm posibilitatea ca, în cadrul programelor MS, ca acțiuni prioritare, să fie alocate unităților sanitare care tratează urgențe grave sume suplimentare dedicate pacienților care necesită un timp mai mare de tratament”, a declarat, cu această ocazie, ministrul Sănătății.

 

Lasă un comentariu