Tradiții și obiceiuri la Salonul de Artă Naivă la Galeria “Unirea” din Târgu-Mureș - Ediția a VIII-a

Distribuie pe:

Tradițiile, obiceiurile și toate frământările sufletului poporului român răzbat din picturile artiștilor naivi, captivează și incită prin ceea ce propun. Tematica diversă, inspirată din viața de zi cu zi, transpune privitorul într-un trecut, nu prea îndepărtat, un trecut care reprezintă pentru fiecare o etapă din devenirea sa. Aceste tematici, care s-au perpetuat de-a lungul secolelor, sunt, și probabil vor fi, la fel de actuale, un reper pentru devenirea noastră ca neam.

Datorită succesului înregistrat, Salonul de Artă Naivă, la Târgu-Mureș, a ajuns la a VIII-a ediție. Cu ocazia vernisajului Expoziției Naționale de Artă Naivă din data de 29 septembrie 2018, de la Galeria de Artă “Unirea”, a Asociației Artiștilor Plastici Mureș, domnul Ilarie Gh. Opriș, președinte de onoare al Asociației Artiștilor Plastici Mureș, Czirjék Lajos, președinte al Asociației Artiștilor Plastici Mureș, domnul Costel Iftinchi, redactor-șef al revistei “Arta Naivă”, domnul Călin Bogătean, consultant artistic al Centrului Județean pentru Cultură Tradițională Mureș și profesor la Școala Populară de Artă din Târgu-Mureș, și domnul Nicolae Băciuț, director al Direcției de Cultură și Culte Mureș, poet și redactor, au fost încântați de frumusețea lucrărilor aflate pe simeze. Dânșii au apreciat complexitatea compozițiilor, tematica diversificată, inspirată din viața poporului, dar și efortul artiștilor, care au reușit să scoată în evidență farmecul activităților de zi cu zi și importanța lor.

Lucrările artiștilor Ada Portan, Catinca Popescu și Constantina Voicu, Maria Margoș și Gheorghe Parascan din Bacău, Adina Bobu din Brăila, Ana Bota din Aiud, Ana Grunzu, Oana Tiron și Costel Iftinchi din Iași, Monica Păcurar din Șimleul Silvaniei, Gheorghe Indrecan din Sălaj, Nicolae Pătru din Argeș, Zamfira Zamfirescu din Cluj, Harja Elena, Laczkó Aranka, Petruțiu Andreea, Petruțiu Rusalina, Moraru Teodor, Maria Mera, Nagy Olga, Demeter Magdalena, Ösz Margit, Kulcsar Pârvu Maria, Ioan Oroian, Cornelia Todoran, Kiss Ana și Sofia Neagoi din Mureș și Orban Irén din Ungaria au trezit sufletele admiratorilor. Formația “Românașii”, îndrumată de doamna Eva din cadrul Ansamblului “Miorița”, condus de Gheorghe Vanga, a încântat publicul cu câteva dansuri populare.

Expozițiile de artă naivă sunt pentru fiecare admirator o ocazie de a retrăi o parte din frumusețea vieții, o parte din copilărie, o parte din trecutul înaintașilor noștri. Și, astfel, arta naivă devine un mesager, o modalitate prin care se transmit cele mai importante valori ale unui popor. Obiceiuri străvechi sunt povestite, într-un fel aparte, prin picturile naive, cu farmec, cu o aparentă simplitate și recompun trecutul unei nații. Privite cu ochii sufletului, operele de artă naivă trezesc sentimente greu de descris. Sentimentul apartenenței, sentimentul atașamentului și sentimentul speranței sunt trăiri afective care înalță sufletul admiratorului și îi dau un plus de valoare.

Lucrările Salonului de Artă Naivă își așteaptă admiratorii până în data de 12 octombrie 2018, la Galeria de Artă “Unirea” a Asociației Artiștilor Plastici Mureș. Felicitări!!!

Lasă un comentariu