Argint croat pentru români

Distribuie pe:

“ISTRA MUZICA” se numește festivalul coral internațional - organizatorii susțin că poate fi și concurs mondial - la care a antrenat 16 coruri din 13 țări de pe mapamond.

La acest sfârșit abrupt de toamnă bogată și luminoasă, frații noștri de dincolo de munți, câmpulungmoldovenii au participat cu forțe proprii - artistice, financiare - la un concurs coral de excepție - o ținută rar întâlnită - în care majoritatea corurilor erau alcătuite de profesioniști.

Într-o zonă deosebit de pitorească a Croației, Istria - cea mai mare peninsulă din Adriatică - la Porec s-a săvârșit o manifestare de ținută vocal-instrumentală la care prietenii noștri moldoveni, îndrumați - de 2-3 ori pe săptămână la repetiții - de neobositul maestru dirijor, mereu cu zâmbetul pe buze, Emil Forfotă a obținut argintul, la cele două secțiuni la care au plătit multe sute de euro ca să fie admiși la concurs: muzica religioasă și muzică populară. Celelalte trei secțiuni din concurs au fost următoarele: muzică veche, muzică corală cu acompaniament instrumental și aranjamente corale moderne.

Cele 16 coruri au demonstrat calități deosebite, fiind răsplătite cu aplauze de către asistența numeroasă și apreciate în consecință de un juriu deosebit de exigent.

În timpul liber, grupurile corale au făcut baie în mare, au vizitat o peșteră - Postojnska -, parcul național Plitvicka Jezera, un castel medieval bine întreținut și un oraș din apropiere, Paolo, cu localnici ospitalieri.

Repertoriul corului mixt românesc a cuprins următoarele lucrări în domeniul popular: “Pe Mureș și pe Târnave” de Gh. Bazavan, “Mare hibă-i la Jibău” de Ioan Brie, “Sârba pe loc” de Alexandru Pașcanu; cele religioase au în conținut următoarele piese alese: Concert nr. 1, partea I-a de Gavriil Musicescu, “Doamne auzi glasul meu” de Gheorghe Lungu, cu solista Irina Niga - în prim plan - o artistă sobră, cu un timbru cald și catifelat, potrivit pentru piesele religioase liturgice și “Îngerul a strigat” de Makarov.

Marele premiu a fost atribuit slovenilor și locurile întâi suedezilor și germanilor. Îmbrățișăm călduros românii de dincolo de munți, care pregătiți exemplar, cu entuziasm și pricepere deosebită, de maestrul dirijor Emil Forfotă, - născut la Prundul Bârgăului și școlit la Institutul de muzică din Târgu-Mureș și Academia de muzică din Cluj-Napoca.

Cine dorește să-i vadă și mai ales să-i asculte, poate participa la concertele religioase - patru - care vor avea loc la Reghin - sau în zona de influență a acestui focar activ de cultură, în zilele de 8-9 decembrie 2018 (sâmbătă 8 XII Sf. Cuv. Patapie; Sf. Ap. Cezar, Tihic și Onisifor), duminică 9 XII Zămislirea Sfintei Fecioare Măria de către Sf. Ana; Sf. Prorociță Ana, mama Prorocului Samuel. Duminica a 27-a după Rusalii; Ap. Efeseni 6, 10-17; Ev. Luca 13, 10- 17 (Tămăduirea femeii gârbove); glas 3, voscr, 6.

Organizarea și desfășurarea acestor acțiuni cultural-religioase a fost posibilă datorită d-lui Vali Câmpeanu - una din gazdele evenimentului - sprijinit cu generozitate de omniprezenta Primărie municipală, condusă cu iscusință de doamna Maria Precup, iubitoare de frumos, de muzică, de activitate artistică-religioasă, dorită cu ardoare de românii Văii Mureșului Superior.

Vă invităm cu sufletul deschis spre credință, la acest eveniment care marchează Marele Praznic al Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Reghin, la 30.IX.2018

Lasă un comentariu