Un învățător remarcabil, Ionel Buta

Distribuie pe:

Ca un bariton - vocea a 4-a în cor - care a adus siguranță în formațiile în care aveam onoarea să cânt, l-am cunoscut pe domnul Ionel Buta în formația corală a Sindicatului de Învățământ condusă de o colegă de la secția maghiară, apoi de soprana - dirijor Felicia Hobai, iar pentru o scurtă perioadă, de subsemnatul fiind numit în funcția corului dascălilor de vicepreședintele C.J.O.P. - Meșter Mihail.

Cum aminteam anterior, am observat calitățile vocale deosebite legate sine qua non de seriozitatea d-lui învățător Ionel Buta. După participarea la unele manifestări naționale din cadrul competițiilor cadrelor didactice, am ajuns în anul 1989, an care a determinat mai mulți colegi să fie invitați să facă parte din corul bisericesc de la Catedrala Mare Ortodoxă din Târgu-Mureș, care poartă hramul “Înălțarea Domnului”, construită în anii '30, fiind dedicată eroilor ce s-au jertfit în Primul Război Mondial. Până a ajunge la această corală, subsemnatul am participat, alături de bunul coleg Ionel Buta, la corul cadrelor didactice, condus de d-na profesoară Valeria Covătaru care, sub îndrumarea și verificarea magistrului D.D. Botez de la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din București, a participat la susținerea examenului de dobândire a titlului de conferențiar universitar - al doamnei târgumureșene. Repertoriul pus în lucru cuprindea mai ales piese românești ce aparțineau compozitorilor: I. Vidu, D. G. Kiriac, Gh. Cucu, Ioan D. Chirescu, Ionel G. Brătianu, Gavriil Musicescu, Teodor Teodorescu, Ciprian Porumbescu și alți creatori de valoare. Aceasta era perioada în care repetițiile aveau loc la I. P. 3 Târgu-Mureș, loc în care, în cadrul unei repetiții, am “prins” și cutremurul din 1977 - primăvara.

După dobândirea acestui titlu onorant, doamna Valeria Covătaru a renunțat la corul dascălilor din lipsa unor soprane de valoare, aceasta ducând la obținerea unor performanțe bune, dar nu strălucitoare cum dorea și realiza în performanță dânsa.

În acest moment, domnul Ionel Buta a luat după un an calea corului religios de la Catedrala Mare Ortodoxă din Târgu-Mureș, unde era preot părintele paroh Aurel Sămărghițan, care îndeplinea și funcția de protopop, după ce slujise la Târnăveni și Tirimia.

După revoluția din '89, protopop a fost numit preacucernicul părinte Gheorghe Șincan, care a descins de la parohia din Frunzeni. În aceeași perioadă, la Catedrala Mare Ortodoxă slujea și părintele Ioan Silviu Negruțiu, care mai avea o parohie lângă Glodeni și era și conducătorul grupului de cantori de la catedrală. Părintele Ioan Silviu Negruțiu posedă calități vocale deosebite, făcând parte și din corul Filarmonicii târgumureșene, unde se poate pătrunde doar după trecerea unui examen dificil - și ținându-se cont de naționalitate.

În acest demers gazetăresc am vorbit prea puțin despre colegul și prietenul bun, apropiat, corect, cald, discret, modest și măsurat în toate deciziile, cu bun simț ieșit din comun. Din nefericire - în calitatea pe care o aveam nu am participat la vreo oră de clasă condusă, “regizată” de dl. Ionel Buta, dar am informații calde de la prima mână, întrucât Anca, fiica mea, a avut norocul să participe la orele conduse de învățătorul Ionel Buta, participând la practica pedagogică în care acest dascăl nemaipomenit a ținut orele cu prichindeii, ore inedite, variate, cu zâmbetul pe buze, la care a participat cu plăcere toată lumea arondată acestora - elevii de liceu, profesorii îndrumători, alte cadre didactice de la materiile ce urmau a fi predate de dl. Ionel Buta.

Viitorii învățători au participat de asemenea la programe, serbări organizate cu diferite prilejuri naționale, județene, municipale sau locale ale școlii. Toate aceste manifestări - urmărite și de părinți și bunici - au fost reușite și apreciate, dar cel mai gustat și apreciat moment era serbarea pregătită minuțios de dl. Ionel în limba franceză - copii care nu aveau ore de franceză - de chitarist, profesor de franceză, dirijor, regizor, scenograf, prieten al copiilor, dl. învățător Ionel Buta. Te vedeai și te credeai în capitala luminilor prin modul în care dicția, frazarea, nuanțarea interpretărilor melodice erau săvârșite - perfect - Felicitări se cuvine însă pentru toate manifestările de peste an: cele de “Crăciun”, de 24 ianuarie, de ziua lui “Mihai Eminescu”, de “Florii”, de “Sfintele Paști”, de “Ziua Copilului”, și cununa cu crini bine mirositori, “Serbarea de sfârșit de an școlar”, cu acompaniament continuu la chitară, interpret dl. învățător Ionel Buta. Ca o mențiune de ținut seama, toți părinții doreau ca fiii lor să facă parte din colectivul condus de dl. Ionel Buta, acest modest, dar extraordinar învățător - în adevăratul sens al cuvântului - apreciat la superlativ la Ercea, la Șc. Gen. nr. 6 din Târgu-Mureș, la Șc. Gen. nr. 20 Tg.-Mureș, la Șc. Gen. nr. 18 Tg.-Mureș și la Gimnaziul “Omega”, prima școală privată de acest nivel din oraș - unde lucrează în prezent.

Nu pot încheia demersul de față fără a aminti că am avut onoarea ca 20 de ani - o viață de tânăr - să stau alături de un bariton perfect, care impunea siguranță, prestanță în toate situațiile dificile pe care partiturile le ofereau interpreților în decursul desfășurării pieselor - la nivel mediu și superior.

Rezultatele deosebite obținute de corala “Tropar” - cu un nume predestinat - în țară, în județe - Cluj, Suceava, Brașov, Hunedoara, Prahova, Bistrița, în județ la Râciu, Ungheni, Miercurea Nirajului, Nazna, Sângeorgiu de Mureș, Reghin, Târnăveni, Zau de Câmpie, Grebeniș, Ibănești, la concursurile internaționale au făcut ca numele Catedralei Mari Ortodoxe din Tg.-Mureș să fie pronunțat apăsat și cu mândrie.

Subliniem faptul că dl. Ionel Buta deține de la cel de Sus un glas plin, bine timbrat, echilibrat și adaptabil la piesele de iz folcloric românesc: Sârba-n căruță, Răsunetul Ardealului, Sârba pe loc, Iac-așa, Haz de necaz, Pe Mureș și pe Târnave. “Doresc să redau câteva elemente folosite de acest coleg model în vorbirea curentă. Grija și eleganța reținută a vorbirii care se resimte și interpretarea vocală la cor, sau invers. Nuanțarea îngrijită, inflexiunile unor cuvinte la locul potrivit scot în relief grija aproape perfectă a dl. Ionel Buta pentru vorbirea curentă, fluentă în clasă, în momentele petrecute în familie, în anturajul în care țintește în general. De obicei, tonalitățile abordate sunt majore, luminoase, pozitive, rezultate din exercițiul zilnic în toate situațiile ivite. Dozarea nuanței spre un sfârșit clar sau uneori puțin diminuat, inflexiunile intervenite la momentul potrivit, fac din convorbirea cu dl. Ionel Buta - față în față, sau la telefon - o plăcere tonică pentru interlocutor, care, chiar dacă e grăbit, va ceda atmosferei impuse de interlocutor - și va zăbovi câteva minute în compania acestui învățător model, creat încă de la școala primară timp de 4 ani.

Să revenim la repertoriu - strâns legat de ce am relatat până aici - care constă din piese corale pretențioase care erau cântate cu lejeritate de dl. Ionel Buta. Amintim o parte din acestea “Concertele de Crăciun” și de “Paști”, “Imnul Heruvic”, “Cuvine-se cu adevărat”, “Lăsați pruncii să vină la mine”, “Ridica-mi-voi ochii”, “Axiomul”, “Pre tine te lăudăm”, “Sfânt, sfânt, sfânt, e Domnul Savaot”, pricesne calofonice, colinde de Crăciun, de Paști, cu probleme dificile de metrică și diviziune excepționale. Toate acestea cu probleme complexe devin normale când lângă tine, la dreapta, stă un bariton cum e dl. Ionel Buta. Îi mulțumesc în numele colegilor baritoni și bași că în toți acești ani a fost statornic, a stat alături de noi la bine și la greu.

În vederea perfecționării profesionale, dl. Ionel Buta a urmat și luat cu succes examenele la Colegiul Universitar de Institutori Tg.-Mureș din cadrul U.B.B. Cluj-Napoca. Am mai amintit de grupul privat “Omega”, care îmbogățește orașul florilor, și cel al școlilor cu o instituție de elită, cu foarte buni dascăli.

În această toamnă frumoasă și bogată, dl. Ionel Buta a preluat generația de copii care va încheia o carieră strălucită, a unui om deosebit de dotat și de sensibil, generația pe care o conduce spre lumina din cărți.

Domnul Ionel Buta așteaptă cu nerăbdare să-i crească nepoțelul George - fiul fiicei Veronica, ființă ce calcă pe urmele părinților, fiind cadru universitar la Universitatea “Petru Maior” din Târgu-Mureș - să lucreze împreună grădina străbunicii de la Aluniș, să descopere tainele pescuitului în Mureșul nostru și celelalte necunoscute ale științelor și, de ce nu, muzica care înalță omul.

Sănătate și spor în toate, domnule Ionel Buta!

4.10.2018, Reghin

Lasă un comentariu