Balul Portului Popular, la Rupea

Distribuie pe:

Sărbătoarea Balul Portului Popular, ajunsă la a 48-a ediție, a reunit, la Rupea, sute de români, veniți din toate colțurile țării, bucurându-se de o excepțională organizare, datorată oamenilor de excepție care alcătuiesc Ansamblul „Junii Cetății Rupea", dar și fraților Dumbravă, care au pus la dispoziție imensul cort alb, în care s-a desfășurat evenimentul.

Și-au dat concursul: taragotistul Gheorghiță Radu (unul dintre cei mai iubiți fii ai Rupei), alături de îndrăgiți și cunoscuți artiști ai melosului popular, precum Sava Negrean Brudașcu, Marcel Părău, Dumitru Fărcaș. Cunoscutul jurnalist Ion Vulcan-Agnițeanul, Cetățean de Onoare al orașului Agnita, veteran al presei scrise și vorbite și vechi corespondent al postului Radio - România, a subliniat, în cuvântul său, bogăția, frumusețea și reușita evenimentului, precum și faptul că acesta a fost plasat sub semnul Centenarului Marii Uniri.

La întâlnirea de la Rupea au participat - alături de români - maghiari, sași, cât și reprezentanți ai altor etnii, ba chiar și un japonez, care nu prididea cu filmatul întregii povești, probabil pentru un documentar mai amplu pe care îl va prezenta în „Țara florii de cireș".

Jocul popular a fost bine reprezentat: spectatorii au putut admira fecioreasca, sârba, învârtita de la Rupea, dar și dansurile din părțile Sibiului, interpretate de ceata de dansatori seniori - veteranii „Junii Sibiului", conduși de binecunoscuta coregrafă Silvia Macrea. Pe scena manifestării au evoluat, de asemenea, Grupul folcloric „Străjerii Sighișoarei", Grupul folcloric „Târnava" din satul Țopa, (grup condus de Eusevia și Octavian Șuteu), grupul de polițiști sighișoreni, precum și interpreții Alina Ploaie și Marcel Avram.

Lasă un comentariu