PETRE SĂBĂDEANU

Distribuie pe:

Având în vedere că astăzi, de la ora 18, festivalul-concurs internațional de interpretare a cântecului popular poartă numele “Petre Săbădeanu”, pentru cei care n-au aflat, sau au aflat, dar prea puțin, vă facem cunoscute câteva date despre cel care a fost îndrăgitul interpret de muzică populară.

Petre Săbădeanu s-a născut la 2 noiembrie 1931, în Sântana, iar plăcerea de a cânta a moștenit-o de la mama sa, aflăm de pe “musicartist.ro”. Părinții lui au vrut să-l facă ofițer sau preot. Profesorii săi îl îndrumau spre conservator. Petre Săbădeanu și-a împlinit dorința și a urmat cursurile Facultății de Agronomie din București. Este primul interpret de muzică populară, care și-a inclus în repertoriu și a promovat cântecele din Valea Mureșului. Petre Săbădeanu s-a afirmat în lumea muzicii populare, în anul 1954, alături de Ansamblul de cântece și dansuri al studenților din București, în perioada 1956-1960, câștigând patru ani la rând premiul I pe țară. Primele înregistrări le-a avut în 1959, la Radio Difuziunea Română, alături de Orchestra de muzică populară a Radioului. Trei ani mai târziu, înregistrează și la Televiziunea Română. Petre Săbădeanu a colaborat cu marile ansambluri artistice: “Perinița”, “Ciocârlia”, “Rapsodia Română”, “Ciprian Porumbescu” din Suceava, “Mureșul” din Târgu-Mureș, “Transilvania” din Baia Mare, “Cindrelul” din Sibiu, “Rapsozii Botoșanilor”, “Burnașul” din Alexandria, dar și cu orchestra “Barbu Lăutaru” a Filarmonicii “George Enescu”, a Filarmonicii de Stat din Arad, a Filarmonicii de Stat din Cluj-Napoca și multe altele. Datorită lui Petre Săbădeanu, România a fost reprezentată cu succes în străinătate, la diverse concursuri și festivaluri, fiind laureat al Festivalului internațional al Tineretului și Studenților de la Helsinki - Finlanda, precum și la concursurile folclorice de la Lille și Dijon, în Franța, în Levadia - Grecia, la Titovouzice și Belgrad, din fosta Iugoslavie. A participat în turneele din Austria, Belgia, Cehoslovacia, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Cuba, India, Liban, fosta URSS, Maroc, Siria, Algeria, Birmania, Canada și în Australia, făcând cunoscute melodiile populare românești, cât și portul popular. În 1964, a fost aplaudat la scenă deschisă, la Atena, când a cântat în limba greacă un cântec de Mikis Teodorakis. Petre Săbădeanu a slujit peste 50 de ani cântecul de pe Valea Mureșului, prin glasul său amplu, frumos și curat. Petre Săbădeanu a fost profesor doctor inginer, membru al Academiei Oamenilor de Știință, președintele Societății de Istorie și Retrologie Agrară din România. A publicat 20 de cărți, a fost autorul a 300 de articole apărute în revista de profil, a susținut 500 de referate în domeniul economiei agriculturii și dezvoltării rurale la diverse simpozioane și sesiuni științifice în țară și străinătate. Petre Săbădeanu a trecut la cele veșnice la 12 mai 2008.

Iată o scurtă prezentare, iar festivalul care îi poartă numele și care a ajuns la a III-a ediție este un semn de cinstire a contribuției sale în promovarea și valorificarea folclorului românesc. Organizatorul festivalului, Nelu Șopterean, ne-a dat câteva detalii în avanpremieră: “Eu sunt inițiatorul acestui festival care poartă numele “Petre Săbădeanu”, în semn de prețuire a celui care a fost marele nostru interpret de muzică populară. El a fost de foarte multe ori plecat în străinătate, de fiecare dată făcând cunoscute portul popular și cântecele de pe Valea Mureșului. Președintele juriului este distinsul profesor Dorel Cosma din Bistrița, care este și președintele Uniunii Mondiale de Folclor. În concursul de interpretare s-au înscris peste 20 de concurenți din țară. Avem invitați, la festival, din Republica Moldova, Israel, Belgia, Croația. În holul Palatului Culturii va fi organizată o expoziție de costume populare realizate de Virginia Linul, creatoare și confecționeră de costume populare”.

Lasă un comentariu