În timp ce politicienii se luptă pentru ciolan, Zeci de cadre medicale își pierd viața în timpul gărzilor

Distribuie pe:

Zeci de cadre medicale și-au pierdut viața în timpul gărzilor sau imediat după încheierea acestora, fenomenul punând în pericol viața pacienților, întrucât personalul, epuizat fizic, este în imposibilitate de a asigura servicii medicale de calitate, relevă un studiu recent al Federației Solidaritatea Sanitară.

Potrivit datelor statistice, un medic de urgențe ajunge să facă între 5 și 10 gărzi pe lună, în condițiile în care în România o gardă durează în medie 33,3 ore, iar peste 93% dintre medicii români au muncit 24 de ore fără întrerupere. Ei nu mai au timp pentru refacere, motiv pentru care părăsesc tot mai des sistemul medical românesc.

Conform Sindicatului Sanitas, cauzele acestei crize sunt: nerespectarea normativului de personal, creșterea numărului de pacienți pe timpul gărzilor, lipsa de candidați pentru spitalele din teritoriu, practica unor manageri de a nu angaja personal suplimentar.

În această situație, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită Ministerului Sănătății rezolvarea crizei gărzilor de noapte efectuate de personalul medical din spitale și centrele de urgență și cere ministrului Sănătății și factorilor de decizie la nivel de spitale schimbarea politicii de personal și recunoașterea gărzilor ca vechime în muncă.

Lasă un comentariu