“CENTENARUL UNIRII TUTUROR ROMÂNILOR”, LA REGHIN

Distribuie pe:

Duminică, 11 noiembrie a.c., cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, a avut loc, în municipiul Reghin, în biserica “Înălțarea Domnului”, evenimentul cultural intitulat “Centenarul unirii tuturor românilor”, la care a luat parte dr. Florin Bengean, istoric și teolog, organizatorul evenimentului.

Părintele Protopop al Reghinului, Valentin Vârva, cu un sobor de preoți, la deschiderea evenimentului au săvârșit slujba vecerniei urmată de conferința domnului istoric dr. Florin Bengean, intitulată “Biserica Ortodoxă Română și Marea Unire”. În debutul conferinței s-a subliniat importanța zilei de 11 noiembrie 2018, când s-a împlinit 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, apoi a fost subliniat rolul Bisericii Ortodoxe Române pe parcursul istoriei. S-a prezentat rolul social al Bisericii prin dezvoltarea primelor spitale, bolnițe, de pe lângă mănăstiri, rolul educațional evidențiat prin existența primelor școli ținute în “pridvorul bisericii”, tipărirea primelor manuale, abecedare (bucoavne), precum și apariția primelor scrieri în limba română (ex. Cazania mitropolitului Varlaam, Noul Testament de la Bălgrad a Sfântului Mitropolit Simion Ștefan etc.) care se adresau tuturor românilor, din toate zonele istorice ale țării.

S-a subliniat rolul național-patriotic al Bisericii Ortodoxe Române, implicarea Bisericii, a clerului, în toate evenimentele istorice ce au avut ca scop independența și unirea românilor. Astfel au fost creionate, din acest punct de vedere, următoarele evenimente istorice: Revoluția lui Tudor Vladimirescu din 1821, revoluția pașoptistă din 1848, numită la nivel european “primăvara popoarelor”, Unirea din 1859, Războiul de Independență din 1877, Memorandumul din 1892, din Transilvania, Primul Război Mondial și Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

S-au lansat două cărți ale domnului dr. Florin Bengean: “Credință și Unire” și “Istorie și ecleziologie”, prezentate de domnul Nicolae Băciuț, Directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Mureș, care l-a caracterizat pe domnul Florin Bengean drept “cel mai harnic istoric mureșean” și un publicist de prestigiu.

Moderatorul evenimentului, pr. Protopop Valentin Vârva, a data apoi cuvântul câtorva personalități autohtone, precum pr. Protopop Teodor Beldean, pr. Protopop Nicolae Șincan etc., care au subliniat evoluția intelectuală a domnului Florin Bengean, precum și implicarea sa în viața culturală mureșeană.

Evenimentul închinat Centenarului Marii Uniri s-a încheiat cu un concert susținut de Corul Preoților Protopopiatului Ortodox Reghin, dirijat de pr. dr. Vasile Farcaș.

 

Lasă un comentariu