CENTENARUL, CELEBRAT CU SOLEMNITATE ȘI FAST ÎN CORUNCA!

Distribuie pe:

Ceremonia organizată de Primărie și Consiliul local

Cu prilejul zilei de 1 Decembrie, Căminul Cultural din comuna Corunca a găzduit manifestările dedicate Zilei Naționale și aniversării Centenarului Marii Uniri. Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul local Corunca. La eveniment au participat autorități locale si județene, dar și reprezentanți ai mediului universitar și ai bisericii. Activitatea a început cu intonarea Imnului de Stat „Deșteaptă-te, române!", interpretat de soliștii de muzică populară Ioana Toma și Mugurel Gabor, susținuți vocal de publicul care a umplut până la refuz sala căminului. Un sobor de cinci preoți, condus de părintele Olimpiu Zăhan, protopopul ortodox al municipiului Târgu-Mureș, a oficiat „Te Deumul" și slujba de pomenire a eroilor neamului, împreună cu părintele Gabriel Man, preot paroh al Bisericii ortodoxe din Corunca. Slujba s-a încheiat cu urarea părintelui protopop adresată celor prezenți: „La mulți ani, România! La mulți ani, români! Dumnezeu să vă binecuvânteze pe voi, toți! Amin!"

Mai mulți invitați au rostit alocuțiuni, dintre care îi amintim pe Takács Szabolcs, primarul comunei Corunca, Iacob Ioan, consilier al Prefecturii Mureș, care a dat citire mesajului transmis locuitorilor comunei Corunca de către dl. prefect Mircea Dușa, dna. profesor doctor Nadia Șandor Rață -consilier județean PNL, dl. Dragoș-Tiberiu Bardoși - consilier județean PSD.

Dl primar Takács Szabolcs, învelit în eșarfa tricoloră, în mesajul către locuitorii comunei, a spus printre altele: „Această sărbătoare trebuie să fie o bucurie colectivă. Este un bun prilej să devenim mai buni, mai toleranți față de semenii noștri, să avem împreună idealuri, realizări frumoase! Cu ocazia Zilei Naționale a României vă transmit cele mai bune și călduroase urări de sănătate, bunăstare și succes! Sărbători frumoase, în liniște și pace! La mulți ani!"

Într-un discurs emoționant, de excepție, dl. profesor universitar Cornel Sigmirean, de peste 30 de ani locuitor al comunei Corunca, a vorbit despre procesul istoric în urma căruia toate provinciile locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România.

După rostirea alocuțiunilor, dl. primar Takács Szabolcs a depus o coroană de flori din partea autorităților comunei Corunca, în cinstea eroilor neamului, la troița amplasată în fața Căminului Cultural.

Două ore de spectacol

În continuare a urmat un spectacol susținut de Ansamblul de muzică și dansuri populare al Palatului Copiilor din Târgu-Mureș, cântăreții de muzică populară Ioana Toma, Mugurel Gabor, Ancuța Fărcaș și solistul de muzică folk, fost membru al Cenaclului Flacăra, Gyözö Májay, care au încântat publicul prezent cu un colaj de melodii patriotice.

La final, după două ore de spectacol, toți participanții s-au prins într-o horă a unirii, în sala Căminului Cultural. Anul acesta, din cauza gerului aprig, hora nu s-a mai încins în piațeta din fața Căminului Cultural, unde fusese programată.

Balul Centenarului, într-un local de excepție

Seara, începând cu ora 18, în moderna sală de evenimente a Complexului Boema din Corunca a avut loc Balul Centenarului. Inițiatorii au fost privilegiați de existența pe raza comunei a două săli de evenimente grandioase.

Ideea organizării evenimentului au avut-o doi consilieri locali, fiind pentru prima dată când un bal de o asemenea amploare a avut loc în localitate. Autoritățile locale nu au avut nicio contribuție la organizarea ori finanțarea acestei frumoase reuniuni a comunității din Corunca. Au dat curs invitației mai bine de 400 de persoane, două treimi din ei fiind localnici.

Aproximativ jumătate din participanți au venit îmbrăcați în costume populare, multe din ele autentice, de mare valoare artistică. Balul a început prin intonarea Imnului Național, fiecare dintre cei prezenți fluturând stegulețe tricolore puse la îndemâna tuturor de către organizatori. Atmosfera a fost deosebită, de înaltă încărcătură emoțională, în care sute de suflete și-au unit pentru câteva minute glasurile, cântând cu mult patos Imnul Național.

Cei aproximativ 50 de copii care și-au însoțit părinții la seara dansantă au petrecut clipe minunate alături de doi animatori care i-au distrat cu jocuri, concursuri, dansuri, modelaj de baloane și pictură pe față.

Cei mari - și nu numai - s-au imortalizat în cele mai comice ipostaze și costumații cu ajutorul Photo Booth & Magic Mirror, pus la dispoziție, în mod gratuit, de către organizatori.

Maestrul de ceremonii Mircea Socol, solista Bianca Dan Tătăr, Cristi & Răzvan Band și Partydjs au creat un spectacol grandios prin care le-au oferit celor prezenți clipe minunate, până târziu în noapte.

Cel mai autentic moment al balului a fost concursul de costume populare, în cadrul căruia au fost premiate cele mai frumoase trei costume populare. Printre fericiții câștigători s-a numărat și un deputat în Parlamentul României, nu datorită înaltei funcții deținute în stat, ci datorită frumosului său costum popular, complet și autentic, din zona Văii Mureșului, cu o vechime egală cu cea a Marii Uniri.

Cel mai emoționant moment al serii a fost, fără îndoială, prezentarea festivă a tortului, în forma și culorile României, însoțit de artificii și făclii, în acordurile Imnului Național. Cei prezenți, înfierbântați de dans și băuturile alese, au cântat în cor, cu mult patos, fluturând steagurile tricolore, cele mai renumite cântece patriotice. Petrecerea a luat sfârșit la ceasurile două din noapte, când ultimii petrecăreți și-au luat rămas bun de la gazdele primitoare, cu speranța revederii în împrejurări similare.

 

Lasă un comentariu