APROAPE JUMĂTATE DINTRE ROMÂNI AFIRMĂ CĂ SITUAȚIA LOR FINANCIARĂ S-A ÎMBUNĂTĂȚIT!

Distribuie pe:

Potrivit unui sondaj realizat de GfK, 44% dintre români consideră că, în ultimele șase luni, situația financiară a familiei lor s-a îmbunătățit și doar 17% văd o tendință negativă. Totodată, cam același procent (44%) dintre români intenționează să contracteze un credit în următoarele șase luni, în timp ce numai 8% sunt siguri că nu vor să se împrumute.

„Pe plan global, în privința creditelor, doar Mexicul devansează România, cu 48%, în timp ce, în Europa, 37% dintre polonezi, 24% dintre cehi, 16% dintre unguri, 14% dintre lituanieni și doar 11% dintre spanioli intenționează să apeleze la creditare în următoarele șase luni.

Pentru români, topul motivelor pentru împrumut sunt îmbunătățirea locuinței - 47%, achiziția unei mașini - 44%, produsele electronice și electrocasnice - 41%, cheltuielile cu sănătatea - 41% și cele neprevăzute - 37%.

Șase din 10 români alocă între 10 și 30% din veniturile lunare pentru plata ratelor la creditele active. Același procent din venitul lunar este alocat de 56% dintre unguri și polonezi, 55% dintre spanioli și 51% dintre cehi.

Pe de altă parte, respondenții din România sunt mai precauți și doar 2% alocă peste 60% din venituri, față de 3% în Polonia și chiar 8% în Lituania. 80% dintre români se simt confortabil cu plata ratelor aferente unui împrumut, la un nivel similar cu situația din Cehia, în timp ce doar 60% dintre lituanieni afirmă că achitarea unui împrumut este confortabilă.

De asemenea, tot 80% dintre români spun că nu au întâmpinat probleme cu plata la timp a ratelor (media europeană). Cehilor le-a fost cel mai ușor să se încadreze în termenele necesare plății ratelor (86%), iar cel mai dificil a fost pentru respondenții din Ungaria (69%).

În ceea ce privește situația financiară a familiei, principalele motive pentru care românii consideră că aceasta s-a îmbunătățit sunt creșterea salariului (62%), noi circumstanțe în familie (25%) și un nou loc de muncă (18%). La polul opus, primul aspect menționat drept cauză a înrăutățirii situației financiare este creșterea costului vieții, în 82% dintre cazuri, urmat de schimbarea circumstanțelor familiale pentru 35% și scăderea salariului pentru 17% dintre respondenți. Cu toate acestea, 44% dintre români consideră că situația financiară a familiei s-a îmbunătățit și doar 17% văd o tendință negativă.

Întrebați dacă discută aspectele financiare cu familia, 43% dintre români admit că vorbesc despre acest lucru doar cu soțul sau soția, 34% implică familia în subiect, 11% adaugă și prietenii apropiați în discuție și tot același procent optează să nu menționeze deloc aspectele financiare. Doar 2% aduc subiectul în discuție și față de colegii de serviciu.

Când vine vorba de familie, românii se gândesc și la viitor. 86% cred că este important și foarte important să existe o educație financiară încă de pe băncile școlii", se arată în sondajul GfK, citat de adevarul.ro, efectuat în luna octombrie 2018, pe un eșantion de peste 3.500 de respondenți, din șapte țări - Cehia, Lituania, Mexic, Polonia, România, Spania și Ungaria.

Lasă un comentariu