EXCESUL DE GRĂSIME LA FEMEILE ÎN VÂRSTĂ, RISC DUBLU DE CANCER MAMAR

Distribuie pe:

Oamenii de știință americani de la Centrul pentru Cancer Edward Meyer, citați de descopera.ro, susțin că femeile vârstnice cu grăsime corporală în exces, deși au un indice de masă normal, prezintă un risc crescut de dezvoltare a cancerului mamar.

“Am descoperit că grăsimea corporală în exces în cazul femeilor aflate la postmenopauză este asociată cu un risc dublu de dezvoltare a cancerului mamar.

Tipurile de cancer dependente de estrogen, precum cel mamar, apare atunci când receptorul proteinelor din celulele noastre atacă hormonul estrogen și se bazează pe el pentru a se dezvolta.

În cadrul cercetării noastre, au fost studiate 3.400 de femei din SUA, cu vârste cuprinse între 50-79 de ani, care au trecut de menopauză. Dintre acestea, 146 au dezvoltat cancer mamar, iar noi am încercat să descoperim legătura dintre grăsimea corporală excesivă și dezvoltarea cancerului.

Astfel, am constatat că 5 kilograme în plus asociate întregii mase corporale cresc cu 35% riscul apariției acestui tip de cancer mamar. O creștere cu 5 kilograme a masei corporale de la nivelul trunchiului a fost asociată cu un risc cu 56% mai crescut de dezvoltare a bolii.

Prin urmare, rezultatele arată că o cantitate mare de grăsime corporală, deși indicele de masă este normal, este asociată cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului mamar.

Indicele de masă al unei persoane se calculează în funcție de înălțimea și greutatea persoanei”, explică specialiștii americani.

 

Lasă un comentariu