DOR DE BUCOVINA

Distribuie pe:

Fundația culturală “Vasile Netea” din Târgu-Mureș a organizat o reuniune cultural-istorică cu prilejul Centenarului Marii Uniri a Bucovinei cu patria mamă, la 28 noiembrie 1918.

Dl DIMITRIE POPTĂMAȘ, amfitrionul acestei reuniuni, prezintă cele mai importante evenimente premergătoare Marii Uniri. Acest pământ din nordul Moldovei făcea parte din Moldova lui Ștefan cel Mare, care se afla la un înalt grad de civilizație, cultură, limbă și obiceiuri. Prima provincie unită cu România a fost Basarabia. Moldovenii au constituit Sfatul Țării chiar la începutul anului 1918 și s-au integrat la 27 martie 1918. Bucovina făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, în care erau colonizate multe neamuri, iar acest moment de unire cu țara mamă era de mult așteptat de bucovineni. Însă, din păcate, nu a fost de durată, au fost rupți de România în 1940. Sovieticii încep o cruntă teroare asupra provinciei, cu scopul de a-i distruge identitatea. După Al Doilea Război Mondial, România a devenit o țară comunistă, cu dictatură stalinistă. Bucuvina e frântă în două ca teritoriu geografic. Istoria adevărată nu s-a predat niciodată în școli, ci una cosmetizată, falsă. Dna profesor RODICA PUIA, născută în Cernăuți, este o mare patrioată, un intelectual rafinat și o româncă iubitoare de pământ natal, care a făcut multe gesturi pentru compatrioții săi. După Revoluția din 1989, împreună cu alți iubitori de țară, a fost de mai multe ori la Cernăuți, ducând comori de cărți românești necesare celor de acolo. S-a luat legătura cu cel mai important intelectual român al Bucovinei, dl DUMITRU COVALCIUC, autorul celor 27 de volume a Enciclopediei “ȚARA FAGILOR”.

Dl dr. prof. VASILE DOBRESCU, istoric, invitat la reuniune, face o descriere amănunțită a evenimentelor istorice petrecute de-a lungul a mai multor secole. Amintește despre conflictul militar dintre Imperiul Habsburgic și cel Otoman, în care au fost implicate Rusia și Austria. În 1848 prezența românilor în viața publică era consistentă, acordându-se o autonomie Bucovinei. La nivelul claselor elementare în școli predarea se făcea în limba română, dar în cele liceale și universitare limba obligatorie era germana. Populația Bucovinei a înființat societatea Concordia în 1880 pentru cultura poporului român, iar în 1892 s-a creat Partidul Național Român, în fruntea sa fiind IANCU FLONDOR. Un rol important l-a jucat Societatea Junimea, care activa în jurul savantului Nicolae Iorga. La începutul secolului XX erau foarte mulți studenți români la Cernăuți, iar profesorul SIXTIL PUȘCARIU a avut un rol însemnat în evenimentul Unirii. După Primul Război Mondial imperiile au fost șubrezite, iar cursul evenimentelor din Bucovina a fost devastator. La 18 octombrie 1918, omul politic ALEXANDRU VAIDA VOIVOD a citit la Viena prima Declarație de desprindere de Imperiul Austriac. La 28 noiembrie 1918 s-a decretat unirea Bucovinei cu România și s-a decis schimbarea întregului spectru politic, fiind un pas major spre desăvârșirea unității statale a românilor.

Dna prof. RODICA PUIA, cuprinsă de o mare emoție patriotică, declară: “Îmi este înlăcrimat sufletul de această lungă despărțire de pământul natal. Momentul apartenenței Bucovinei de țara mamă a fost un ceas sacru, un moment memorabil în care românii și-au rostit această dorință”. În continuare face referință la un moment dramatic al istoriei Bucovinei, când un mare număr de români au fost împușcați la Fântâna Albă fără niciun motiv, unde s-a ridicat un monument în amintirea lor. În 1993 s-a desfășurat la Cernăuți Ziua Limbii Române, când s-a intonat imnul țării. Atunci a însoțit delegația din Târgu-Mureș, în care se aflau și alți iubitori de țară, pentru înființarea de școli românești la Cernăuți. “Sper că cei din generația tânără de aici vor continua să lupte pentru această unire mult dorită cu țara mamă. Să fie într-un ceas bun.”

Dna prof. MARIANA PLOIEȘTEANU, care a însoțit delegațiile din Târgu-Mureș la Cernăuți, menționează că în 1992 au fost tipărite peste 4.000 de exemplare din almanahul dlui Dumitru Covalciuc, “Țara Fagilor”, cărți care au fost distribuite tuturor românilor. Întâlnirea și legătura permanentă cu dl Covalciuc a fost uluitoare, iar Unirea din 1918 a fost un adevărat miracol, un dar de la Dumnezeu. Legătura care s-a creat între dl Poptămaș și dl Covalciuc nu a fost întâmplătoare, pe amândoi unindu-i aceleași idei patriotice și o prietenie strânsă până la capăt. La Târgu-Mureș s-au editat 17 volume din cartea dlui Covalciuc, “Țara Fagilor”, restul au fost editate în Cernăuți. Ultimul volum - 27, închinat Marii Uniri de la 1918, a fost adus la Târgu-Mureș și definitivat în noiembrie 2017, înainte cu o lună de la dispariția marelui OM, autorul cărții, și tipărit de dl Poptămaș în 2018, care a adăugat încă un capitol dedicat dlui Covalciuc “In Memoriam”. În 26 decembrie 2017, dl Covalciuc ar fi împlinit 70 ani dacă mai era printre noi. Dl Poptămaș, cu inima grea, împovărată de dispariția marelui său prieten, vorbește despre ultima întâlnire de la Târgu-Mureș din noiembrie 2017 și ultimele zile dramatice de viață înainte de a trece în nemurire la spitalul din Iași, înainte de Crăciun.

Aș vrea să adaug momentul artistic realizat de 3 adolescenți de la Liceul Vocațional de Artă: Alexia Aștelean, clasa a X-a, Bogdan Orban, clasa a IX-a, și Bianca Pop, clasa a VIII-a, care au cântat cântece patriotice și colinde fără acompaniament. În încheierea acestei reuniuni de cuget, inimă și suflet, dl MIRCEA DORIN ISTRATE, președintele Ligii Scriitorilor români din județul Mureș, a oferit o Diplomă de Gratitudine dnei RODICA PUIA, “o frumoasă clipă de veșnicie”, iar dl Poptămaș oferă o altă diplomă familiei RODICA și CAROL PUIA, pentru susținerea activității culturale “Vasile Netea”, însoțită de medalia Centenarului. Coordonatorul programului, dl Dimitrie Poptămaș, a oferit tuturor celor prezenți Almanahul Jubiliar Literar Cultural “ȚARA FAGILOR” din partea Fundației culturale “Vasile Netea”.

Lasă un comentariu