MANUSCRISUL DE JAD - TULBURĂTOAREA MĂRTURIE

Distribuie pe:

“De vorbă cu dosaru'“, scriere ce își va dovedi unicitatea în imensitatea peisajului nostru literar, este călătoria eruditului medic neurolog, cercetătorului, publicistului, inspiratului scriitor și vrednicului om ONORIU CORFARIU spre sine însuși; spre vârste ale vieții sale amenințate de fanatici ai “revoluției proletare”, smintiți și bădărani, cu coloana vertebrală “deteriorată”, atinși de morbul grandomaniei și ași ai nesăbuințelor prin care transmiteau teamă și neliniște, pedepsind pe nedrept și curmând, la modul tragic, destine. 20 de ani din viața profesionistului și omului Onoriu Corfariu au fost ani de urmăriri și rapoarte cu scop compromițător, confabulații ale răului abuziv, “hain și potrivnic”. Revoltător pentru un om care și-a înțeles pe deplin misiunea și rostul vieții, respectându-și cu sfințenie jurământul profesional. Pe când profesorul studia, bunăoară, cărțile lui Henri Gastaut de la Institutul de Cercetări Medicale din Marseille, ale lui Roger Broughton de la Universitatea din Ottawa, sau cerceta în parteneriat cu Hoffmann La Roche efectele hipnoticului miodazolam, înregistrând succese profesionale remarcabile, mistificatori înrăiți îi inventau preocupări și comportamente care să-l descalifice în profesie și viață.

Dialogând cu timpul prigonirilor, dominat de scorneli și calomnii, de “fantasma proceselor de intenție”, Onoriu Corfariu relatează și judecă fără părtinire și dorințe de răzbunare, aclamând valoarea dării în vileag a adevărului; “spre luare aminte...” Căci, la cerere, primește de la CNSAS dosarul de urmărire informativă. Adevărul se cere cunoscut. Adevărurile ascunse, crede Onoriu Corfariu, devin otrăvitoare. Celor care uită, și mai ales “celor ofensați de adevăr”, memorialistul le deschide și de această dată, cu franchețe, porți de intrare într-un limpede cod de moralitate, prin care omul să fie Om, ridicat din demonie și orbire, cu spiritul treaz în fața lumii și a lui Dumnezeu, crezând în mesajul: Luminează-te și vei fi, voiește și vei putea!

După 62 de ani de înnobilare profesională, după ce închide cu strângere de inimă dosarul consultațiilor medicale, dorința lui Onoriu Corfariu de a se ști pe sine fără de pată este și mai puternică, cercetându-se și pe filiera dosarului de securitate care i-a împiedicat elanuri și borne ale carierei, înțelegând că binevoitorii săi nu erau chiar binevoitori, aducându-i prejudicii prin falsitatea și absurdul notelor subversive, sub rânjetul viclean al “cadriștilor”.

Acum, medicul, omul și martorul atâtor întâmplări vrea să fie acolo unde e pace cu adevărat, unde ființa își poate ridica o cetate Acropole în cuget, unde crezul de viață, exprimând noblețea semnelor de umanitate, curaj și luptă cu vicisitudinile, să reverbereze în timp ca “sfat la îndoiri și învățătură la neștiință”.

Trebuie să renaștem prin cuget curat, “prin grai de la Quirin”, cum scria George Coșbuc în Non omnis moriar, poemul în care Timotei Cipariu apare în ipostaza geniului ce frânge a lumii mască. Spre frângerea măștilor lumii merg toți cei care cu privirea larg cuprinzătoare și pasul sigur descoperă sâmburele de lumină al adevărului. Onoriu Corfariu străbate această cale a limpezirilor lăuntrice, a biruitorilor întru adevăr, înțelegând tâlcul reflecției despre lumea care nu se va sfârși neapărat din cauza celor care fac rău, ci din cauza celor care se uită la ei și nu fac nimic.

Când lumea se clatină din rădăcini, pendulând între serafic și luciferic, smerenie și orgoliu, și când nesiguranțele ating piscuri ale realității noastre, ne întrebăm dacă omul se mai adâncește în cunoașterea de sine sau își întoarce neîncetat văzul și auzul de la adevăr. Dilema intră și în truda lui Onoriu Corfariu; o trudă a iubirii.

De vorbă cu dosaru', noua carte a lui Onoriu Corfariu, mă duce, emoționant, cu gândul la metafora mișcarea în infinit, din creația lui Grigore Vieru, și la rugăciunea poetului:

Lasă-te răstignit, adevărule, poate că astfel te va găsi lumea în sufletul ei, așa cum l-a găsit pe Iisus Hristos!

Onoriu Corfariu rămâne ca vajnic mărturisitor și apărător al adevărului, al mântuirii prin adevăr, vrând să-l așeze în mintea și sufletul lumii ca putere și frumusețe de a fi.

Notă: Cartea apărută la Editura “Cezara” va fi lansată în ziua de 18 decembrie 2018 , ora 17.00, la Radio România Tg.-Mureș.

Lasă un comentariu