DACĂ SE DESFĂȘOARĂ... ȘTIINȚIFIC, CERTURILE SUNT SĂNĂTOASE!

Distribuie pe:

Psihologii americani de la Universitatea din Minesotta, citați de descopera.ro, susțin că în cadrul unei relații, conflictul este inevitabil, însă dacă acesta se desfășoară... științific, în care partenerii arată compasiune și respect reciproc, acesta poate fi constructiv, fără să devină tulburător din punct de vedere emoțional.

În opinia psihologilor, cuplurile nu trebuie să fie de acord în orice privință și se pot certa, important fiind să respecte câteva aspecte care să ducă la rezultate pozitive.

Cum să te cerți cu partenerul într-un mod constructiv - Cuplurile căsătorite care nu au niciun conflict sunt adesea cele care ajung la divorț. Relațiile care nu pot fi salvate sunt relațiile în care nu mai există iubire sau în care nu a fost iubire de la bun început. Când unul dintre parteneri este indiferent față de relație, acestuia nu îi pasă suficient de mult încât să se certe atunci când nu este de acord cu ceva.

Prin urmare, certurile frecvente sau dureroase nu sunt sănătoase sau sustenabile. Poți să te cerți cu partenerul într-o manieră constructivă. De exemplu, exprimarea furiei în fața unui partener romantic provoacă disconfort pe termen scurt, dar declanșează și conversații sincere, care ajută relația pe termen lung.

Dacă vrei să te cerți cu partenerul într-un mod mai sănătos și mai productiv, trebuie să ții minte anumite lucruri în timpul următorului conflict. Iată care sunt acestea:

Programează conflictele - Chiar și cei care au mereu o comunicare deschisă au parte de conflicte. Atunci când acestea apar, este util să alegi momentul potrivit pentru a vorbi despre probleme. Să spunem că începeți să vă certați. Poți amâna cearta pentru seară sau dimineață, când aveți timp cu adevărat să discutați.

Programarea discuțiilor despre conflicte le permite ambilor parteneri să se pregătească. Aceștia se pot gândi la cel mai bun mod de a-și comunica sentimentele într-un mod mai calm și mai rațional, pentru a evita instinctual defensiv sau acuzator. De cele mai multe ori, sunt spuse lucruri impulsive în timpul certurilor, iar aceste lucruri rămân în memoria partenerilor.

Propune o pauză - În timpul unui conflict, este adesea întâlnit ca unul dintre parteneri să intre în modul de luptă sau de fugă. Oamenii intră în acest mod atunci când cred că pot fi în pericol. Sunt activați hormonii stresului, pentru a le oferi oamenilor mai multă energie pentru a lupta împotriva stresului sau pentru a fugi din situația creată.

Există și situația în care unul dintre parteneri îngheață, adică nu reacționează deloc, sperând ca celălalt partener să își piardă interesul în ceartă. Atunci când un cuplu se află în această zonă, rezolvarea problemelor este foarte puțin probabilă, deoarece fiecare persoană se concentrează exclusiv pe reacția la amenințarea percepută pe care o simte de la partenerul său.

Dacă un partener se află în modul luptă sau fugă, iar celălalt încearcă să rezolve problema, cearta nu poate fi una constructivă. Dacă ești cu adevărat supărat pe cineva și încerci să rezolvi problema, poți simți că acesta nici măcar nu te ascultă.

În aceste momente este nevoie de o pauză. Și poți face acest lucru într-un mod în care să nu îl facă pe partener să creadă că l-ai lăsat singur în ceartă. Îi poți spune că vrei să continui discuția, dar că ai nevoie de 10 minute ca să te calmezi.

Poți reafirma sentimentele de iubire pe care le simți și să îl reasiguri pe partener că veți reveni la discuție și că veți găsi o soluție. Atunci când revin la discuție după o scurtă pauză, partenerii pot face progrese reale.

Cere, nu te plânge! - Este mai ușor ca oamenii să își întrebe partenerul de ce nu face niciodată un lucru decât să îi solicite să facă acel lucru. Nu primești ceea ce vrei pentru că nu știi cum să o ceri! Dacă îți rogi partenerul să te ajute cu anumite sarcini de curățenie în casă pentru că nu te descurci, ai mai multe șanse ca acesta să te ajute.

Dezbaterea liberă a problemelor înlătură tensiunea dintre parteneri și consolidează relația de cuplu. Și, nu uitați! Relația voastră trebuie să fie suficient de puternică pentru ca neînțelegerile de moment să nu aibă repercusiuni grave asupra sentimentelor.

 

Lasă un comentariu