UN CADOU MINUNAT ȘI COLORAT DE LA UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE - “EN GARDE! FETIȚA CU MASCA TRICOLORĂ”, CARTEA SCRISĂ DE ANA MARIA BRÂNZĂ, CU MULTĂ CANDOARE, PENTRU COPII, ESTE DE FAPT... PENTRU OAMENI MARI!

Distribuie pe:

Recunosc, am zâmbit și când am văzut cartea, și publicul de la lansarea din mica și cocheta sală Polivalentă purtând numele scrimerului medic stomatolog, fiindcă în comunicatul de presă nu se specifica faptul că este vorba despre o carte pentru copii, nu chiar de colorat, ci gata colorată! Dar, citind cu atenție, am văzut că, de fapt, nici nu este. Cartea e pentru oameni mari, datorită informațiilor foarte prețioase despre sport, pe care nu le știau nici cei foarte pasionați de domeniu.

Aflăm că scrima începe cu floreta, cu care a început și campioana. Este o armă de împungere. Atacurile se execută numai cu vârful. Suprafața valabilă de lovit se limitează la trunchi, cu excluderea membrelor și a capului, dar include spatele și baveta, o bucată de țesătură aflată în partea inferioară a măștii, sub plasa metalică. Este acoperită de un lame sau vestă electrică, din țesătură conductoare. Numele armei vine din franceză, fleuret, care, la rândul său, vine probabil din italiană, de la fioretto (floare mică). Tușa este atribuită când unul dintre cei doi trăgători a lovit pe suprafața valabilă. Durata unui duel este de trei reprize a câte trei minute fiecare, cu pauză de un minut între reprize sau până când unul dintre combatanți ajunge la 15. Spada este o armă de împungere. Atacurile se execută numai cu vârful. Cea mai grea dintre cele trei arme este derivată din rapieră, o spadă cu lamă lungă și fină, apărută la sfârșitul secolului al XV-lea, folosită inițial pentru dueluri. Suprafața valabilă de lovit cuprinde întregul corp, inclusiv masca, mănușa, pantofii. Sabia este o armă de străpungere, de tăiș și de contratăiș. Tușele se pot executa cu vârful și cu ambele laturi ale lamei. La fel ca la floretă, sabrerul poartă un lame, vestă electrică. Această armă este derivată din sabia ușoară, în italiană sciabola, creată în Italia la mijlocul secolului al XIX-lea, pentru dueluri. Suprafața valabilă de lovit cuprinde partea superioară a corpului, anume trunchiul, brațele, manșeta mănușii și masca.

Durata unui duel este până când unul dintre combatanți ajunge la 15, cu pauză în momentul în care se ajunge la 8. Întâi a venit arma, apoi au venit și masca și costumul. Echipamentul de scrimă este alcătuit dintr-un costum alb, bluză și pantalon, o mănușă pentru mâna înarmată cu o manșetă conductoare de sabie, un plastron de protecție purtat sub costum, în partea brațului înarmat, o vestă conductoare sau lame, la floretă și la sabie, ciorapi trei sferturi, o protecție de piept pentru femei. Toate culorile sunt permise de îmbrăcăminte, cu excepția culorii negre, care este rezervată antrenorului.

Campioana povestește cât de greu i-a fost în căminul de la Craiova, nu îi plăcea să se trezească devreme, ajungând să doarmă în hainele de antrenament ca să mai fure câteva minute de somn dimineața. Sărbătorile erau mereu departe de casă. În deplasări, la competiții naționale și internaționale se alegea cu răni în talpă și multe dureri, dar a ajuns până la Beijing și în America!

La Jocurile Olimpice, scrie Ana, că nu contează triumful, ci lupta! “Mai repede, mai sus, mai puternic” - este deviza Jocurilor Olimpice: “Citius, Altius, Fortius”. Cel mai cunoscut simbol al competiției sunt cele cinci inele olimpice înlănțuite, care se referă la unitatea celor cinci continente (cele două Americi sunt considerate un singur continent). Culorile cercurilor olimpice sunt roșu, albastru, verde, galben și negru, au fost alese astfel încât fiecare țară să aibă cel puțin una dintre ele reprezentată pe steagul național. Are o părere foarte bună despre nemți, pe care îi consideră puternici.

Ana Maria Brânză este unul dintre cei mai îndrăgiți ambasadori ai sportului românesc peste hotare. Ne bucurăm că am avut ocazia să o cunoaștem mai îndeaproape și mulțumim pentru cartea făcută cadou de UMF!

Lasă un comentariu