VIITORUL BRAZILOR DE CRĂCIUN

Distribuie pe:

Au trecut sărbătorile de iarnă, a trecut și Boboteaza. Urmează ca brăduții care au împodobit casele noastre să fie deposedați de podoabe. Cei artificiali vor fi puși la culcare în cutiile lor pentru un an de zile, în timp ce brazii naturali vor lua, în cea mai mare parte, drumul tomberoanelor.

Ca o curiozitate, brazii de Crăciun au sute de mii de ace care au nevoie de un timp mai îndelungat pentru a se descompune, comparativ cu alte frunze de copac. Atunci când putrezesc, emit cantități enorme de gaze cu efect de seră, care pot contribui la emisiile totale de carbon.

Pentru că trăim într-un timp în care a găsi utilizări reziduurilor de orice fel este esențial pentru păstrarea unui echilibru în natură, iată că și acelor provenite din brazii de Crăciun li s-au găsit utilizări. De regulă, componentul principal al acelor este un polimer complex cunoscut sub numele de lignoceluloză, un component care împiedică folosirea în prea multe procese industriale. Totuși, produsele secundare obținute din dezintegrarea acelor de brad pot fi utile în alte procese chimice industriale, unul dintre acestea fiind tocmai cel prin care se obține vopseaua. Din reciclarea acelor provenite de la brazii de Crăciun se pot obține chiar și îndulcitori alimentari, așa încât viitorul frumoșilor pomi care ne împodobesc casa în anotimpul colindelor nu mai pare atât de dramatic.

Lasă un comentariu