ATENȚIE, GER ȘI AVALANȘE!

Distribuie pe:

Încă din prima zi a anului, salvamontiștii au intervenit în 71 de cazuri semnalate prin Dispeceratul Național Salvamont, cele mai multe înregistrându-se în Alba, Predeal, Sinaia și Bușteni, dar și în majoritatea zonelor montane din țară, a precizat Savamont România pe pagina sa de socializare.

Salvamontiștii mureșeni atrag atenția că în Munții Călimani și Munții Gurghiu stratul de zăpadă este între 80 și 150 de centimetri, iar pericolul de avalanșă la altitudini de peste 1.500 de metri este de gradul 3 din 5 maxim posibil. Întrucât în perioada următoare, în zona montană a județului temperaturile vor fi scăzute (minus 15 - 20 de grade Celsius) și se vor semnala ninsori pe toată durata săptămânii, amatorii sporturilor de iarnă sunt sfătuiți să se informeze despre starea traseului ales, condițiile meteorologice și riscul de avalanșă, atrăgând atenția că echipamentul de iarnă este obligatoriu.

În pofida avertizărilor de vreme nefavorabilă și de avalanșe, la nivel național s-au produs și 8 decese, de la începutul acestui sezon, a precizat directorul Salvamont România, Sabin Cornoiu: “Avem 640 de evenimente, cam 90 la sută pe sporturile de iarnă. Au fost și evenimente mortale, în zona alpină înaltă, deci de la începutul sezonului de iarnă am avut 7 sau 8 morți. Și n-am mai avut morți în avalanșă de 5 ani de zile, deci a fost o perioadă de relaxare relativă în care turiștii chiar uitaseră ce înseamnă avalanșele cu tragedii. Iar pe pârtii, cele mai grave au fost fracturi de bazin, de coloană, și gravitatea lor a crescut, și numărul lor, cu 20-25%.”, a spus Coroiu, potrivit radiomures.ro.

Numărul crescut de accidente este și urmarea exceselor alimentare și alcoolice. În plus, spun reprezentanții Salvamont, unii turiști își forțează propriile limite sau nu au echipament adecvat, mai notează sursa citată, adăugând că, în județul Mureș au fost mai puține evenimente decât anul trecut și nu s-a înregistrat niciun deces.

Până la sfârșitul vacanței școlare salvamontiștii vor rămâne cu efective sporite pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă și în cabinetele medicale ale bazelor și posturilor Salvamont.

Lasă un comentariu