DASCĂLI MUREȘENI - IOAN-DUMITRU BÎRSAN - ȘCOALA GIMNAZIALĂ BATOȘ

Distribuie pe:

A văzut lumina zilei la Reghin, în data de 26.10.1980, o frumoasă zi de toamnă, duminica, chiar înainte de Sfânta Liturghie, fiind primul fiu al soților Ioan și Rafila-Leontina. Curând a venit pe lume sora lui, Ionela (cea care mai târziu avea să studieze în timpul facultății în același centru universitar din Alba Iulia, devenind profesor de limba și literatura română), alături de care a trăit o copilărie fericită, fiind învățați de părinții lor cu viața religioasă, prin participarea la slujbe și prin buna educație oferită. A urmat clasele primare și gimnaziale la Școala Generală nr.1 din Reghin, apoi, după un an de studiu la Liceul Agricol din Reghin, profil contabilitate, a plecat în căutarea lui Dumnezeu și a fost admis, în urma examenului, la Seminarul Teologic Ortodox “Mitropolit Simeon Ștefan” din Alba Iulia. Aici s-a deprins cu educația religioasă și viața trăită în duhul bisericii, fiind călăuzit de părinți duhovnicești și profesori.

După absolvirea Seminarului, în anul 2001 a fost admis prin examen la studiile de licență-secția teologie pastorală din cadrul Facultății de Teologie din Alba Iulia, pe care le-a absolvit în anul 2005. Curând după absolvire a început să aplice în mediul școlar învățăturile moral-religioase dobândite, elevilor de la Grupul Școlar “Vasile Netea” din localitatea Deda, unde a predat doi ani religia ortodoxă. Și-a continuat activitatea didactică la Școala Generală Uriu, din localitatea bistrițeană cu același nume. Întors pe meleagurile reghinene a contribuit la transmiterea sentimentului religios, liceenilor de la Grupul Școlar “Ioan Bojor” din Reghin. În acest timp, a obținut definitivarea în învățământ la disciplina religie ortodoxă. A mai predat un an la școlile generale “Alexandru Ceușianu”, respectiv “Augustin Maior” din Reghin. În anul 2010 s-a titularizat pe catedra de religie ortodoxă la Școala Generală Albești. De aici s-a detașat la cerere, pentru anul școlar 2010-2011, la Școala Generală Hodac și Toaca. În anul 2011 s-a transferat, la cerere, la Școala Generală Batoș, unde activează și acum. Din acest moment, găsind un colectiv unit, a progresat treptat, devenind lider de sindicat, responsabil de comisie metodică. Totodată, a implicat elevii în numeroase manifestări religios-culturale zonale, județene și naționale, participând cu aceștia la concursuri de profil, la care a obținut numeroase premii, inclusiv locul 1. A participat anual la taberele dedicate elevilor, având o bogată activitate de voluntariat. A organizat cercuri de pictură pe sticlă și ansamblul coral al școlii, a participat la excursii cu elevii, atât ca organizator, cât și ca însoțitor. A fost membru organizator și coordonator al festivalului “Hristos se naște, măriți-l”, înscris în CAER. A implicat elevii și în programe extrașcolare și de tip SNAC: Patrula de Reciclare, Baterel, JaRomânia etc. În cadrul școlii, s-a preocupat și de domeniul cultural-educativ: a înființat, a tehnoredactat, a realizat rubrici și a coordonat colectivul redacțional format din elevi și dascăli, în revista școlii “Curcubeu”, având cod ISSN, aflată la al patrulea număr.

Pe planul formării continue, a participat la numeroase cursuri de formare finanțate POSDRU, cursuri derulate prin CCD-Mureș și prin alți furnizori de formare. Anul 2014 a fost marcat prin obținerea gradului didactic II. A devenit membru în Corpul de Experți în Management Educațional în anul 2017. În același an a absolvit cursurile masterale din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, cu lucrarea “Adevăr și minciună - implicații misionar pastorale în demersul antisectar și practica pedagogică”. În toamna anului 2017, s-a înscris la cursurile postuniversitare ale secției “Informatică aplicată și programare”, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. A fost admis ca expert al Corpului de Experți al Corpului de Control în cadrul Ministerului Educației Naționale în luna noiembrie 2017. Luna mai, plină de flori, a adus o nouă cunună în cariera didactică: obținerea gradului didactic I, cu lucrarea “Predarea pozitiv-creativă a religiei la gimnaziu, prin integrarea metodelor clasice cu cele moderne”.

În tot ce a făcut, a încercat să fie mereu aproape de elevi, să îi îndrume pe calea adevărului și a cunoașterii, prin dedicație și dragoste de muncă și cu responsabilitate față de misiunea la care a fost chemat: aceea de a-i forma moral și religios pe cei mici. Consideră că prin muncă, rugăciune, perseverență, dedicație și ajutor divin se pot face toate, și Îl are ca model pe Mântuitorul Iisus Hristos, Pedagogul desăvârșit.

Lasă un comentariu