VACCINURILE, SINGURA MODALITATE DE ÎMBUNĂTĂȚIRE A SISTEMULUI IMUNITAR

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Ohio, citați de descopera.ro, susțin că vaccinurile sunt singura modalitate cunoscută pentru îmbunătățirea imunității. Însă, nici vaccinul nu crește răspunsul sistemului imunitar, ci doar abilitatea sa de a lupta împotriva organismelor pentru care a fost proiectat.

„În ciuda modului în care este prezentat, sistemul imunitar nu este compus dintr-un singur lucru, ci dintr-o rețea complexă ce conține multiple celule și funcții biologice. În cei mai simpli termeni, sistemul imunitar îndeplinește două sarcini: furnizează un răspuns înnăscut și un răspuns primit.

Răspunsul înnăscut reprezintă ceea ce primești atunci când observi că ești bolnav. Acesta atacă infecțiile cu mucus, febră, tuse și, în general, inflamație. Însă, răspunsul înnăscut nu contracarează infecția. Această sarcină revine răspunsului primit, compus din anticorpii colectați din bolile din trecut și vaccinuri.

De fapt, vaccinurile pot fi considerate singura excepție a regulii imunității, ele fiind singura modalitate cunoscută pentru îmbunătățirea sistemului imunitar. Pe total, însă, vaccinul nu crește răspunsul sistemului imunitar, ci abilitatea sa de a lupta împotriva organismelor pentru care a fost proiectat.

Se susține că suplimentele îmbunătățesc răspunsul înnăscut, cel care nu distruge infecția, însă provoacă inflamație, care duce la apariția simptomelor neplăcute precum mucusul din nas sau febra.

Chiar dacă s-ar putea îmbunătăți sistemul imunitar, acest lucru nu este recomandat, întrucât inflamația pe termen lung este asociată cu o serie de efecte asupra sănătății, inclusiv întărirea arterelor și riscul infarctului miocardic.

În schimb, este recomandabil să menținem organismul în cea mai bună formă a sa pentru momentul când apare următoarea boală. O dietă echilibrată, odihna suficientă, consumul unei cantități suficiente de apă și exercițiile fizice sunt aspectele ce vor ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva următoarelor infecții.

În plus, odată cu înaintarea în vârstă, sistemul imunitar își pierde din memoria cu care recunoaște microbii, astfel încât corpul nu mai este la fel de capabil să ofere un răspuns imunitar. Explicația constă în faptul că oamenii în vârstă tind să mănânce mai puțin și să aibă o alimentație mai puțin variată, ceea ce conduce la un deficit de vitamine și de minerale, care afectează sistemul imunitar", explică specialiștii americani.

 

Lasă un comentariu