VILA PRINȚULUI NICOLAE SĂGEATA ALBASTRĂ DIN PARCUL CASTELULUI REGINEI MARIA, DIN BALCIC

Distribuie pe:

În vila Prințul Nicolae locuiau, în timpul vacanțelor și în diferite anotimpuri, prințul Nicolae, al doilea fiu al Reginei Maria, și principesa Ileana, fata cea mai mică a ei. Clădirea a fost construită în 1931, pe o pantă destul de mare. De aceea, partea vestică are trei etaje, iar partea estică unul singur. Primul și cel de-al doilea etaj sunt împărțite în camere mici, care, cândva, erau folosite drept dormitoare pentru copiii Reginei, pentru damele de curte și cameriere. La etajul al treilea se afla apartamentul principesei. O draperie grea des-părțea salonul mare, însorit, de dormitor. La fiecare etaj se afla câte o baie cu o somptuoasă vană. Camerele erau amenajate cu mobilă sculptată, iar podeaua era acoperită cu dale de piatră frumos decorate. Toate sculpturile de pe mobilă și ușile de la intrare au teme feerice.

Mobila, obiectele de interior și decorative, precum și ușile sculp-tate de la intrare au fost cum-părate de Regina Maria de la castele vechi din Orientul înde-părtat și cu ele au fost împodobite încăperile complexului regal de la Balcic. Din acest ansamblu de interior au fost păstrate un dulap pentru scări, care poate fi văzut în galeria Săgeata Albastră de la parter, precum și garderoba care se află în expoziția de la vila Cuibul Liniștit.

Cândva, într-una din sălile de azi ale galeriei se afla un tablou frumos al unei sirene de mare cu înscrisul în limba latină “Undine”. Tuturor vizitatorilor vilei le plăcea tabloul respectiv. În memoriile sale, Regina Maria povestea cum, atunci când era mică, împreună cu surorile ei, le plăcea foarte mult că mama lor, Maria Alexandrovna (fiica țarului rus Alexandru al II-lea), le citea povestea lui Andersen despre micuța sirenă. Cu toate că au ascultat de multe ori această minunată poveste, ele lăcrimau de fiecare dată la sfârșit.

Lasă un comentariu