Climatolog: Furtuni de talia ciclonului Daniel vor lovi și România

Distribuie pe:

România nu a avut parte până acum de fenomene extreme de talia ciclonului Daniel care a făcut prăpăd în Grecia zilele trecute, dar în viitor vor fi și la noi furtuni așa puternice. Nu se pune problema dacă, ci când.

O spune Roxana Bojariu, coordonatorul Secției de Climatologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, care a observat deja o intensificare a precipitațiilor în România, așa că oricând pot apărea fenomene meteo extreme puternice.

“Deja avem un grad mai mare de intensitate a precipitațiilor, observat pe intervale scurte. Din păcate, ne putem aștepta și noi la astfel de furtuni și ploi, cu manifestări foarte severe, pentru că, până la urmă, avem o cantitate sporită de energie în tot sistemul climatic.

Cum se distribuie această cantitate sporită de energie, cauzată de încălzirea globală, ține de felul în care tiparele vremii fac transferul de căldură și umiditate dintr-o parte în alta a lumii, dar, clar, și noi putem avea și probabil că vom avea. Nu este vorba dacă vom avea, ci când vom avea.

În funcție și de variabilitatea naturală care se suprapune cu efectul schimbării climei și simțim aceste fluctuații, fluctuații normale ca generare prin complexitatea sistemului, dar anormale prin intensitate, hrănite tocmai prin această cantitate sporită de căldură și de vapori de apă din sistem, o Mediterană mai caldă tot sezonul de vară a dus în atmosferă o cantitate sporită de precipitații, iar Grecia, Spania, Italia, fiind în imediata apropiere a sursei de vapori de apă, evident că au avut impactul cel mai mare al nivelului precipitațiilor”, a precizat climatologul Roxana Bojariu.

Grecia s-a confruntat săptămâna trecută cu cea mai puternică furtună de când se fac înregistrări meteo.

Ciclonul Daniel a ținut trei zile și s-a soldat cu morți, dispăruți și pagube de milioane de euro în centrul Greciei. (Spotmedia.ro) (Foto: Pixabay.com)

Lasă un comentariu