DOAMNE, FEREȘTE! ÎN ROMÂNIA, DEBUTUL CONSUMULUI DE DROGURI APARE LA VÂRSTA DE 11-12 ANI...

Distribuie pe:

Agenția Națională Antidrog (ANA) informează că, în România, vârsta medie de debut în consumul de droguri este de 10-11 ani! Cel mai consumat drog este cannabisul, iar cele mai vulnerabile categorii în ceea ce privește consumul sunt cele defavorizate.

“Vârsta de debut în consumul de droguri, și aici depinde evident de substanță, este undeva la 10-11 ani și mai scăzută la alcool și tutun. În ceea ce privește categoriile de vârstă vulnerabile, dacă facem o comparație și analizăm populația pe 15-64 de ani, constatăm că grupa cea mai vulnerabilă este cea de 15-24 de ani, grupă căreia ne adresăm prin proiecte.

Pe de altă parte, un studiu făcut la nivel european pe populația de 16 ani școlarizată evidențiază o prevalență a consumului de droguri de aproximativ 15,6%.

Vârstă de debut este în scădere în România, ceea ce înseamnă că tot mai mulți copii experimentează consumul de droguri de la vârste tot mai fragede.

În ceea ce privește principala substanță de consum, pe ambele studii, și pe populația generală cu accent pe segmentul 15-24 de ani, dar și pe populația de 16 ani, cel mai consumat drog din România este cannabisul.

În ceea ce privește categoriile sociale vulnerabile, aici există o diferențiere în funcție de tipul de droguri consumat. Dacă vorbim de consumul de opiacee, vorbim de zona defavorizată din punct de vedere al venitului și al condițiilor de viață, dar și din punct de vedere al familiei și al apartenenței la educație. Dacă vorbim de alte tipuri de substanțe, mai scumpe, cum este cocaina, aici vorbim de consum în zone unde puterea economică este mai ridicată”, precizează reprezentanții ANA, citați de mediafax.ro.

Lasă un comentariu