ENERGIE DEBORDANTĂ, FAPTE PE MĂSURĂ

Distribuie pe:

Viața la școală nu e simplă, nici ca elev, dar mai ales ca dascăl, când ajungi să te împarți în mai multe direcții și respon-sabilități. Acest lucru l-a simțit și colega noastră, doamna profesoară de muzică vocală OLGA FIRIȘCEAC.

A văzut lumina zilei la Orheiul-Bistriței, jud. Bistrița-Năsăud, unde a urmat primele patru clase. Apoi clasele V-VII le-a absolvit la Pietriș, unde l-a avut coleg pe viitorul ministru al învățământului Andrei Marga. Școala medie a urmat-o la cunoscutul liceu “Liviu Rebreanu”, pe atunci “Școala medie mixtă nr. 1” din Bistrița, unde a dobândit rezultate foarte bune care au propulsat-o la studii superioare la Târgu-Mureș.

Pregătirea muzicală a început-o în toamna anului 1965 la I.P. 3 Târgu-Mureș, în capitala județului Mureș, Târgu-Mureș. După cunoștințele acumulate la institut, sub îndrumarea unor cadre competente și exigente, a urmat punerea în practica școlară a acumulărilor teoretice și practice dobândite.

Cei care au beneficiat la început de acestea, au fost elevii din Ungheni și Vidrasău, localități apropiate de vestigiile Târgu-Mureșului.

Pregătirile artistice de specialitate realizate la facultate, i-au facilitat activitățile desfășurate la școala din Ungheni, obținând rezultate favorabile cu corul, grupul vocal și soliști vocali, la fazele școlare pe zonă sau pe județ.

Paralel cu pregătirea formațiilor artistice, odată cu trecerea la Târgu-Mureș la școlile nr. 16 și nr. 9, unde a fost repartizată ca profesor titular de către Inspectoratul Școlar Județean, a urmat familiarizarea elevilor cu elemente definitorii pentru lucrările de operă și simfonii, prin urmărirea unui program riguros, întregit de participarea cu elevii la concertele pe care le organiza Filarmonica de stat din orașul florilor. Astfel, elevii cunosc elemente importante din operă, operetă, simfonii: aria, arieta, duete, uvertura, acte, scenete.

Fac cunoștință cu lucrări pre-clasice, clasice, romantice, moderne, străine și românești. Experiența dobândită de profesoară la istoria muzicii, se datorează și pregătirilor tematice făcute la Conservatorul din Cluj-Napoca.

Elevii fac cunoștință cu clasicii muzicii Haydn, Mozart, Beethoven, cu reprezentanții romantismului din diferite țări și de la noi, cu alte cuvinte și direcții noi în muzică. Fac cunoștință cu George Enescu și cu opera sa Oedip, cu noi elemente și genuri muzicale, vin în contact cu lucrări în care corul este de o frumusețe rară: Aida, Freiscutz, Nabucco, Ernani; Habanera din Carmen de G. Bizet; Răpirea din Serai, Don Giovani de W. A. Mozart, duetul Lucia - Edgardo din opera Lucia de Lamermoor de Gaetano Donizetti; corul țiganilor din actul al II-lea din opera Trubadurul de G. Verdi, Faust de C. Gounod și multe altele ce plac mult copiilor.

Din operele românești li s-au făcut cunoscute elevilor: recitalul din opera Ioan Vodă cel Cumplit de G. Dumitrescu; aria lui Stroe din opera De la Matei Citire de Ion Nona Ateseu, fragmente din operele lui E. Candella. Nu putem trece cu vederea peste operele maestrului clujean T. Jarda “Pădurea Vulturilor”, “Neamul Șoimăreștilor”, opera lirico-dramatică “Înger și Demon” și altele.

Sigur, despre opere s-ar putea vorbi și scrie enorm, dar ne oprim pentru a arăta în câteva fraze, efortul depus de profesoara Olga Firișceac în zona centrală unde își desfășoară activitatea muzi-cală, fiind angajată la numeroase acțiuni locale, județene, interjudețene. Nu lipsea de la serbările de iarnă și cele de primăvară cu elevii de la secția română și germană.

Trebuie menționat faptul că Olga Firișceac a făcut parte ca membră a multor coruri din orașul Târgu-Mureș: Corul prof. de muzică, Corul sindicatului din învățământ, Corul Catedralei Mari (TROPAR). La Tropar a cântat sub bagheta Leliei Albu și a unei serii de oameni inimoși și de valoare din Târgu-Mureș.

Corurile elevilor de la școlile pe care le-a avut 9, 16, 6, 7, 3 (a predat la mai multe școli) au obținut multe premii și s-au bucurat de aplauzele părinților. A participat la festivalul de colinzi “Măruț mărgăritar” organizat de dl Ioan Cernea, la Catedrala Mare din Târgu-Mureș.

D-na Olga Firișceac a fost profesoară; acum este pensionară și-și îndeplinește sarcinile de soție, mamă, bunică, cu toată dragostea.

Lasă un comentariu