SOMNUL, CEL MAI BUN ANALGEZIC

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Berkeley din California, citați de descopera.ro, susțin că lipsa somnului crește sensibilitatea la durere prin amorțirea răspunsului cerebral.

“Efectele lipsei somnului asupra creierului sunt numeroase, de la inducerea unei stări asemănătoare cu cea de ebrietate la incapacitatea cognitivă și cea de formare a noilor amintiri.

În studiul nostru, am descoperit un nou efect neurologic al somnului insuficient, și anume creșterea sensibilității la durere. Astfel, lipsa somnului afectează mecanismul natural al creierului de ameliorare a durerii.

În cadrul cercetării, am indus durere în cazul a 24 de tineri sănătoși, participanți la studiu. În timpul testelor, am scanat creierele participanților și am examinat circuitul ce procesează durerea.

La începutul studiului, participanții nu aveau probleme cu somnul și nu sufereau de o altă afecțiune asociată durerii.

După identificare circuitului durerii din creierul participanților, am repetat testele după o noapte în care aceștia nu au dormit. În întregul grup, participanții simțeau disconfort și la stimuli reduși, fapt ce arată că propria sensibilitate la durere a crescut în lipsa odihnei corespunzătoare.

Am descoperit că regiunea asociată sensibilității la durere din creier (cortexul somatosenzorial) era hiperactivă când participanții nu dormeau suficient. De asemenea, activitatea nucleului accumbens era redusă după o noapte fără odihnă. Nucleul accumbens elimină dopamină, care crește plăcerea și ameliorează durerea.

O altă concluzie a studiului este faptul că insulina din creier, ce pregătește corpul pentru reacția la durere, este de asemenea inactivă după o noapte nedormită”, explică oamenii de știință americani. 

Lasă un comentariu