INTERNETUL, O POSIBILĂ “CAPCANĂ” PENTRU MINORI

Distribuie pe:

Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane este Coordonator Național al aplicării politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, având rolul de a desfășura activități de prevenire și monitorizare a acestui fenomen infracțional.

“Cu toții suntem familiarizați cu internetul și, în același timp, îl utilizăm în fiecare zi, unii pentru verificarea conturilor bancare, a conturilor de e-mail, pentru achiziționarea de produse, relaționare pe rețelele de socializare și comunitățile online sau chiar pentru amuzament. Însă acest lucru presupune transfer și vehiculare de date personale, date care trebuie protejate și nu divulgate. Ca urmare, acest mijloc de comunicare trebuie privit și ca o posibilă sursă de racolare a tinerilor de către diferiți infractori sau persoane instabile psihic, motiv pentru care specialiștii noștri și partenerii implicați în combaterea fenomenului infracțional acordă o importanță deosebită spațiului virtual și desfășoară, totodată, o gamă largă de activități investigative, cu scop de prevenire a comiterii de infracțiuni prin intermediul internetului”, spunea comisar șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela - coordonator al Centrului Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P). Domnia sa adăuga și că sunt mai multe aspecte prin care poate fi analizată această opțiune de comunicare, de impact fiind cele din plan economic și uman.

Din perspectivă economică, pentru agenții și operatorii economici există riscul accesării neautorizate a conturilor bancare gestionate online (parole, informații bancare etc.), în timp ce marea majoritate a utilizatorilor sunt ținta unor accesări de date personale (adresa, C.N.P.) sau a unor momente personale (fotografii), efectele resimțindu-se în plan individual.

Folosirea necorespunzătoare a acestui mijloc modern de comunicare duce la manipulare, furt sau ștergerea de date cu caracter personal, lucruri periculoase pentru oricine.

“Împreună pentru un internet mai bun”

Sub sloganul “Împreună pentru un internet mai bun”, Centrul Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane organizează acțiuni de informare cu privire la avantajele, dar și dezavantajele accesării internetului de către copii și adolescenți, în perioada 11-15 februarie, la unități școlare din Voiniceni, Sântana de Mureș, Ceuașu de Câmpie, Iernut, Crăciunești, Acățari, Șincai și Râciu. Cu elevii se vor discuta aspecte legate de navigarea în mediul virtual, sit-urile accesate frecvent de aceștia, lista de contacte de pe rețelele de socializare, jocurile preferate și pericolele pe care le poate ascunde această lume fascinantă, printre care și cel al racolării în scopul exploatării.

“Ne vor fi alături în aceste activități parteneri instituționali locali, respectiv specialiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu-Mureș - Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice - care vor întregi paleta informațională aducând în atenție problematica pornografiei infantile prin sisteme informatice, dar și polițiști ai Compartimentului de proximitate din cadrul Poliției orașului Iernut, preocupați în permanență de prevenirea delicvenței juvenile și siguranța în zonele adiacente unităților de învățământ”, preciza conducerea Centrului Regional Târgu-Mureș al A.N.I.T.P.

Ziua Siguranței pe internet

Activitățile se vor desfășura în contextul “ZILEI SIGURANȚEI PE INTERNET”, marcată din anul 2014 la nivel internațional și în România din anul 2008. Acestea vor reprezenta un exercițiu de sensibilizare, prin care se dorește a face internetul un loc sigur, prin utilizarea tehnologiei digitale în mod responsabil.

Sunt câteva recomandări de care ar trebui să ținem cont fiecare dintre noi, astfel încât să ne simțim protejați și, totodată, să oferim siguranță celor care accesează internetul și anume: părinții să stabilească cu copiii când și în ce condiții să folosească internetul (tipuri de site-uri interzise, durata zilnică de utilizare, reguli privind datele personale, comportamentul față de persoanele necunoscute din mediul virtual etc.), minorii să evite transmiterea prin intermediul Internetului a datelor de identitate proprii, ale persoanelor apropiate sau a fotografiilor personale. Toate aceste lucruri ar putea fi folosite împotriva lor, de aceea trebuie explicat copiilor că este în interesul lor să rămână “ANONIMI” pe cât posibil. De asemenea, sunt sfătuiți să nu transmită/posteze vulgarități, amenințări sau injurii; să fie încurajați să comunice părinților ori altor membri ai familiei orice întâlnire în mediul real, cu persoane cunoscute prin internet, chiar dacă persoanele cunoscute pe internet pretind a fi de vârsta lor; inițierea periodică a unor discuții cu minorii, referitoare la persoanele cu care aceștia interacționează pe internet și activitățile pe care minorii le desfășoară în mediul online; părintele să acceseze cât mai frecvent mediul online, împreună cu minorii, pentru a fi la curent cu mediile virtuale preferate de aceștia, să nu accepte jocuri care le impun să treacă anumite “niveluri” doar dacă își pun siguranța sau viața personală în pericol; evitarea expunerii la webcam în comunicarea on-line; prudență în utilizarea rețelelor de socializare Facebook, Messenger etc., considerate principala sursă de racolare utilizată de traficanți, să nu răspundă mesajelor supărătoare sau care conțin imagini nepotrivite sau jignitoare. Recomandare: blocarea acestor persoane și anunțarea părinților despre acest aspect. De asemenea, se recomandă ca părinții să nu restricționeze excesiv și fără justificare accesul copiilor la calculator și, respectiv, la internet.

Număr unic de urgență

Orice abuz poate fi raportat autorităților: Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu-Mureș, Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, fie în mod direct, fie on-line, prin accesarea numărului unic de urgență 112, a liniei telefonice Helpline 0800 800 678 sau a adresei www.safernet.ro.

“Prin aceste activități ne-am alăturat și în acest an eforturilor de a reduce la minim efectele negative pe care le are accesarea necorespunzătoare a internetului prin sfaturi concrete pentru evitarea exploatării minorilor și adolescenților, contribuind astfel la întărirea capacității de autoprotecție a populației la infracționalitatea care se petrece in mediul virtual”, sublinia coordonatorul Centrului Regional Târgu-Mureș, comisar-șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela.

Lasă un comentariu