GHIOCEII - PETALE DE LUMINĂ ȘI SPERANȚĂ

Distribuie pe:

S-a încălzit vremea, s-a topit zăpada, au apărut și primii ghiocei. Fragilul, delicatul, imaculatul și îndrăznețul vestitor al primăverii, care ia zăpada în piept pentru a deschide calea altor flori, are în spatele său o sumedenie de frumoase și vechi povești care spun că ar avea puteri tămăduitoare. Bunicii noștri își umpleau casele cu buchete mari de ghiocei, susținând că astfel, cloșca scoate mai mulți pui și că niciodată nu e bine să ai un singur ghiocel în casă. Despre partea tămăduitoare, se spune că galantamina, o substanță conținută de ghiocei, pare să fie una dintre căile naturale prin care pot fi prevenite și chiar tratate maladia Alzheimer și demența senilă.

În “Odiseea”, Homer scria că zeul Mercur îi dă lui Ulise o iarbă denumită Moly (Galanthus Nivalis) - ghiocelul obișnuit, plantă care l-a protejat pe acest erou mitic de otrăvurile vrăjitoarei Circe. Puțin mai târziu, o legendă spune că atunci când Adam și Eva au fost alungați din Rai, era iarnă, și pământul era acoperit de zăpadă prin care cei doi oameni au fost nevoiți să înainteze așa cum au fost alungați, fără veșminte. Pe cale să înghețe, Eva a început să plângă cu gândul la pierderea Grădinii Paradisului, iar lacrimile ei, ajunse pe pământ, au topit zăpada și s-au transformat în ghiocei.

Poate că tocmai aceste legende au stat la baza simbolisticii ghioceilor. Speranța, prietenia, inocența, puritatea, alinarea și smerenia sunt doar câteva dintre mesajele pe care le transmit aceste flori când sunt dăruite. Cu toate simbolurile pozitive, sunt totuși țări în care ghioceii nu reprezintă un prilej de bucurie. O astfel de țară este Marea Britanie, unde micuța floare este asociată cu moartea, căci o populară legendă engleză povestește despre o tânără care și-a găsit iubitul mort, iar lângă el era așezat un ghiocel. Nu este cazul țării noastre, însă, căci în România legendele legate de această floare sunt foarte frumoase și pline de bucurie. Cea mai populară legendă este cea în care Dumnezeu a transformat niște copii orfani în ghiocei, ca răspuns la rugăciunile lor de a putea înfrunta frigul și foamea.

Există peste 100 de specii de ghiocei pe pământ, iar în anul 2011, în cadrul unei licitații, a fost vândut cel mai scump bulb din lume, pentru suma de 420 de euro. De la termometru natural la simbolis-tica renașterii, încă din cele mai vechi timpuri, această micuță floare nu a trecut neobservată și nestudiată, necatalogată și neutilizată, mai mult chiar decât am fi crezut sau am cunoaște noi.

Oricum, să ne așteptăm de-acum să fim răsfățați de prezența acestor flori, căci în zilele mai calde, după perioadele geroase, până târziu în martie, ei vor înflori continuu.

Lasă un comentariu