PROIECT: PĂRINȚII AR PUTEA BENEFICIA DE INSTRUIRE POSTNATALĂ!

Distribuie pe:

Un proiect de lege depus anul trecut în Parlament, de către deputatul PNL Ovidiu Raețchi, prin care maternitățile sunt obligate să asigure părinților instruire postnatală, a fost aprobat tacit de Senat, în prezent acesta aflându-se în dezbatere la Camera Deputaților (for decizional).

Actul normativ introduce obligativitatea pentru maternități de a asigura instruire postnatală părinților cu privire la sindromul copilului scuturat, transportul auto pentru sugari sau schema de vaccinare a acestora.

“Prezenta lege impune obligativitatea unei instruiri în maternități a părinților sau tutorilor privind îngrijirea postnatală a copilului, având ca obiect reducerea riscului mortalității infantile și a riscurilor de sănătate asociate cu o îngrijire postnatală deficitară. Instructajul părinților va fi făcut de un medic sau un asistent medical, desemnat de conducerea spitalului, individual sau unui grup de maximum 20 de persoane. Părinții și medicii vor fi obligați să semneze, înaintea externării din spital, că instructajul a fost realizat.

Instructajul pentru părinți va conține, în mod obligatoriu, o explicare a riscurilor grave pe care le implică sindromul copilului scuturat, o prezentare a manevrei Heimlich antisufocare la sugari și a măsurilor elementare pentru evitarea sufocării, o explicare a riscurilor privind transportul auto inadecvat al sugarilor și a soluțiilor de prevenire prin utilizarea scaunului special, o explicare a situațiilor în care nou-născutul prezintă febră, a reacțiilor corecte în funcție de caz și o prezentare a schemei de vaccinare pentru primul an de viață.

Ca măsură adițională, va fi realizat și prezentat un material video, care poate fi distribuit părinților sau tutorilor în format electronic. Acesta va cuprinde, în mod obligatoriu, o ilustrare grafică a contextelor care favorizează apariția sindromului copilului scuturat și a riscurilor de accident în cazul transportului auto inadecvat”, prevede proiectul de lege.

În expunerea de motive, inițiatorul arată că, în România se înregistrează 7,6 decese la 1.000 de nou-născuți, față de o medie europeană de 3,6. Astfel, anual, în România mor în jur de 1.300 de nou-născuți, unele dintre decese putând fi evitate prin însușirea de către părinți a unui set minim de cunoștințe cu privire la principalele riscuri care pot afecta copiii după naștere și în primii doi de ani de viață.

Finanțarea instructajului ar urma să se realizeze prin bugetul Ministerului Sănătății (M.S), însă Guvernul a precizat că nu susține adoptarea legii, atât din nevoia de a respecta deficitul bugetar, cât și considerând că MS pune la dispoziția tinerilor părinți suficiente materiale informative legate de creșterea copilului.

Lasă un comentariu