“ORDINE” ÎN SECUIME, “INSTABILITATE” LA BUCUREȘTI...

Distribuie pe:

Referindu-se la recenta demonstrație de la Târgu-Mureș, organizată cu ocazia Zilei Libertății Secuilor, Balázs Izsák, președintele Consiliului Național Secuiesc, a declarat în cadrul unei conferințe de presă citate de MTI, că manifestarea a demonstrat că nevoia de autonomie în Ținutul Secuiesc este o aspirație constantă și neîntreruptă, față de care Bucureștiul răspunde prin interpretări greșite, creând confuzie și instabilitate.

Această consecvență, spune Balázs Izsák, se datorează faptului că secuii sunt poporul ordinii, ceea ce s-a reflectat și în faptul că au fost dispuși să se judece ani de zile pentru a putea organiza în cadru legal protestul de la Târgu-Mureș de Ziua Libertății Secuilor, în timp ce la București au loc regulat proteste neautorizate. Potrivit președintelui CNS, rânduiala secuiască s-a manifestat și prin faptul că duminică, la protestul din Târgu-Mureș, 8.000 de participanți s-au deplasat în ordine de la obeliscul martirilor secui în centrul orașului, solicitând autonomia. Potrivit liderului CNS, elita politică din București “ar trebui să ridice mai sus ștacheta” și să aprofundeze dreptul comunitar pentru a putea răspunde în esență la solicitările secuilor.

Poziția președintelui CNS se bucură de susținere din partea Partidului Național Basc, al cărui reprezentant, José Mari Etxebarria, a fost prezent la conferința de presă citată: “Este responsabilitatea Europei să nu discrimineze minoritățile: de aceea sunt un susținător al strădaniilor pentru autonomia din Ținutul Secuiesc”. Politicianul basc a mai declarat că inițiativa cetățenească europeană privind regiunile naționale, lansată de CNS, ar putea avea un impact pozitiv, în primul rând, asupra regiunilor din Franța locuite de basci, astfel că bascii din Spania vor participa la colectarea semnăturilor de adeziune în spiritul solidarității față de conaționalii lor.

Participanții la conferința de presă au anunțat că o delegație formată din membri ai formațiunilor maghiare din Transilvania se va deplasa la București pentru o audiență la ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, înmânându-i petiția pentru susținerea învățământului maghiar medical de la Târgu-Mureș, inițiată de CNS, CNMT și PPMT și însoțită de peste 15.000 de semnături, mai menționează sursa citată.

 

Lasă un comentariu