NE-AM INTERESAT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ! ARDERILE DE VEGETAȚIE

Distribuie pe:

Conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administrației și internelor nr. 163/2007, arderea miriștii, vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută numai după obținerea permisului de lucru cu focul. De asemenea, trebuie respectate și o serie de măsuri de siguranță, astfel: condiții meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale în cantități încât arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m; desfășurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Permis de lucru cu focul

Emiterea permisului se face prin grija primarului de către șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) sau persoana desemnată în acest sens.

Distrugerea prin ardere a deșeurilor, resturilor menajere și vegetației uscate se efectuează cu respectarea prevederilor art. 52, alin. 3, lit. b și art. 94, alin. 1, lit. n din Legea nr. 265/2006 pentru aprobarea O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului, care se referă la obligativitatea obținerii acceptului Agenției de Protecția Mediului și informarea în prealabil a SVSU în cazul arderii miriștilor, stufului sau vegetației ierboase, respectiv interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate.

Obligații pe durata arderii resturilor vegetale

Este obligatorie pe timpul arderii resturilor vegetale: menținerea focului în perimetrul aprobat și asigurat; supravegherea permanentă a zonei în care se efectuează arderea resturilor vegetale; asigurarea dotării minime cu mijloace de primă intervenție; anunțarea imediată a SVSU al localității, primăriei și pompierilor militari în situația în care există pericolul extinderii focului în afara perimetrului aprobat.

Se exceptează de la obținerea permisului de lucru cu focul numai executarea arderii vegetației uscate și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetățenești.

În zona de siguranță a căii ferate, vegetația uscată și resturile vegetale se curăță obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.

Zona de siguranță a drumurilor naționale și județene se curăță obligatoriu de vegetația uscată și resturile vegetale de către administratorii acestora și, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.

Conform prevederilor legale în domeniu, nerespectarea acestor prevederi legale atrage sancțiuni contravenționale asupra persoanelor găsite vinovate.

Având în vedere vântul puternic prognozat pentru perioada următoare, fenomen care favorizează propagarea rapidă a flăcărilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență face un apel către cetățeni să întrerupă acțiunile de igienizare a terenurilor și să respecte recomandările transmise de autorități.

 

Foto: incendiu de vegetație surprins pe o parcelă aflată între Călușeri și Isla, jud. Mureș

Lasă un comentariu