PROIECTUL PRIVIND STATUTUL DE AUTONOMIE AL ȚINUTULUI SECUIESC, RESPINS DE COMISIA PENTRU ADMINISTRAȚIE DIN CAMERA DEPUTAȚILOR

Distribuie pe:

Cu majoritate de voturi, Comisia pentru administrație a Camerei Deputaților a respins, marți, proiectul de lege privind statutul de autonomie al ținutului secuiesc, potrivit căruia locuitorii acestei regiuni “se constituie în comunitate autonomă”, ca expresie a identității sale istorice, în scopul asigurării egalității de șanse a cetățenilor și protecției identității naționale maghiare. Potrivit proiectului, “teritoriul regiunii autonome cuprinde actualele județe Covasna și Harghita, precum și scaunul istoric Mureș, care aparține județului Mureș”, urmând a deveni “o regiune autonomă cu personalitate juridică, în cadrul României”, cu drept de decizie și de gestionare în domeniile ce aparțin competențelor sale specifice, inclusiv “adoptarea și exercitarea unei politici proprii regiunii”.

Prezent la dezbaterile din Comisie, președintele Consiliului Național Secuiesc, Izsák Balázs, a menționat că propunerea legislativă vizează o unitate administrativă a României cu anumite prerogative suplimentare pentru gestionarea problemelor locale și nu este în contradicție cu atributul național al statului.

“Referitor la propunerea noastră, Consiliul legislativ susține că vizează, practic, crearea unei entități statale distincte, paralelă cu statul național unitar român. Această evaluare nu corespunde realității. În realitate, propunerea vizează o unitate administrativă a României cu anumite prerogative suplimentare pentru gestionarea problemelor locale, în spiritul subsidiarității și menite să asigure protecția identității naționale a comunității maghiare autohtone. Autonomiile teritoriale care funcționează în Europa, în state unitare indivizibile, subliniază lipsa vreunui conflict între caracterul unitar al statului și existența pe teritoriul acestora a unor entități administrative învestite cu autonomie teritorială. De exemplu, Italia este un stat unitar și indivizibil, suveran și independent și are în același timp cinci regiuni autonome”, a spus Izsák Balázs, citat de agerpres.ro.

Consiliul legislativ a dat aviz negativ proiectului de lege, iar Guvernul încă nu a emis un punct de vedere, mai notează sursa citată.

Lasă un comentariu