LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Continuând seria prezentării orașelor care au contribuit decisiv la înfăptuirea actului istoric al Marii Uniri de la 1918, miercuri, 20 martie, la ,,Casa Iancului”, a venit rândul Aradului, socotit pe bună dreptate centrul pregătirii marelui eveniment de la 1 Decembrie 1918, act decisiv pentru întregirea României. Tema a fost prezentată de președintele Societății Cultural-Patriotice ,,Avram Iancu” - Filiala Mureș, jr. Ioan Berța, iar moderatorul a fost dl prof. Mihai Monoranu.

În comunicarea prezentată, bazată pe date și informații istorice, dl Ioan Berța a precizat că Aradul, oraș cu o populație majoritar românească, cu o doctrină națională puternică, poarta de revenire a tinerimii române ce studia în străinătate cu ideile revoluționare din Centrul și Vestul Europei, în spațiul românesc, centru al marilor decizii politice cu impact major pentru întreg neamul românesc și istoria lui.

Având o episcopie ortodoxă puternică, școli confesionale unde se pregăteau românii, o administrație închegată, suflu naționalist, o bogată istorie, Aradul, cu marii lui bărbați: Goldiș, Vaida Voevod, Cicio Pop, Aurel Vlad etc., a ținut mereu vie ideea unirii tuturor românilor trăitori în acest spațiu.

De la constituirea Consiliului Național Român Central, la 2 noiembrie 1918, au urmat constituirea Gărzilor Naționale pentru menținerea ordinii, Ultimatum trimis Guvernului Maghiar, negocierile ce au urmat și care nu au dus la niciun rezultat, reapariția ziarului “Românul”, necesar pentru propagarea ideilor, ordinelor, instrucțiunilor și hotărârea luată de a se convoca Adunarea Națională a tuturor românilor, pentru ziua de 1 Decembrie 1918, act absolut necesar ca să se poată da legitimitatea necesară acestui mare moment istoric, întocmirea textului Rezoluției Adunării, toate acestea fiind înălțătoare. Și acea zi a venit și a fost ziua “cea plină de lumină” a neamului românesc.

Expunerea a fost completată cu câteva date interesante, prezentate de dl prof. Gheorghe Nistor și de doamna cercetător istoric Mariana Ploeșteanu.

În final, ,,clipa de poezie” a fost susținută de poeții Mircea Dorin Istrate, Dorian Marcoci, Silviu Rațiu, iar fotograful ziarului ,,Cuvântul Liber”, Iosif Trif, cel care imortalizează de fiecare dată evenimentele de la ,,Casa Iancului” și nu numai, a fost felicitat de participanți cu ocazia zilei sale de naștere.

 

Lasă un comentariu