FINANȚARE PENTRU INSTALAREA DE SISTEME FOTOVOLTAICE ÎN GOSPODĂRIILE IZOLATE, NERACORDATE LA REȚEAUA ELECTRICĂ!

Distribuie pe:

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță că lansează, pentru prima dată, programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate, neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice. “Prima sesiune de depunere a dosarelor de finanțare se desfășoară în perioada 10 aprilie 2019 - 10 iulie 2019, scopul programului reprezentându-l creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin producerea de energie electrică din surse regenerabile la locuințele situate la cel puțin de 2 km față de rețeaua națională de distribuție a energiei electrice și prin reducerea utilizării combustibililor convenționali.

Obiectul programului îl reprezintă finanțarea achiziționării și instalării sistemelor de panouri fotovoltaice care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante. Programul se derulează multianual, iar finanțarea lui se realizează din veniturile Fondului pentru mediu, rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, în limita sumelor prevăzute cu această destinație, prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii.

Beneficiarii programului sunt unitățile administrativ-teritoriale cărora le-au fost aprobate dosarele de finanțare și care au încheiat un contract de finanțare nerambursabilă cu AFM în cadrul programului. Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanțare nerambursabilă.

În cadrul unei sesiuni de finanțare, solicitantul poate depune o singură cerere de finanțare pentru o parte sau pentru toate gospodăriile cuprinse în lista prevăzută la art. 10 alin. (1). Pentru fiecare gospodărie, se poate obține finanțare o singură dată. În perioada stabilită, prin dispoziția prevăzută la art. 10 alin. (2) și doar pentru gospodăriile cuprinse în lista prevăzută la alin. (1) al aceluiași articol, dosarul de finanțare se depune la Consiliul Județean în raza teritorială a căruia se află solicitantul, paginat și opisat, într-un singur exemplar.

Suma alocată pentru finanțarea acestui Program, conform Bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2019 al Fondului pentru mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu, este de 230 milioane lei. Finanțarea nerambursabilă, acordată de AFM, este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deservește o gospodărie. Finanțarea se acordă eșalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finanțare și pe măsura implementării proiectului”, precizează AFM.

Lasă un comentariu