ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019 - LEGEA PROTECȚIEI MINORITĂȚILOR NAȚIONALE AUTOHTONE - PRIORITATE PE AGENDA UDMR

Distribuie pe:

În următorul mandat al Parlamentului European, UDMR intenționează să promoveze o lege care să asigure protecția în cadrul UE a minorităților naționale autohtone, informează MTI. Anunțul a fost făcut la finele săptămânii trecute, odată cu prezentarea Programului electoral al UDMR, în cadrul unei conferințe de presă de la Cluj-Napoca, la care au fost prezenți președintele Kelemen Hunor și candidații europarlamentari aflați pe primele patru locuri de pe lista Uniunii. Se dorește înregistrarea la următoarea Comisie Europeană a inițiativei cetățenești europene Minority SafePack, demarată de UDMR și sprijinită de 1,2 milioane de cetățeni europeni.

În situația în care UE nu are, în prezent, o alternativă pentru maghiarii din Transilvania, acest deziderat trebuie să figureze pe agenda noii formule comunitare, rezultată în urma apropiatelor alegeri. “Vrem ca problema minorităților autohtone să facă parte din aceste schimbări”, a punctat Kelemen, subliniind că “este extrem de necesar ca Parlamentul European să aibă și membri maghiari din Transilvania”. Viitorul UE nu ar trebui să se refere la instituții, ci la comunități, oameni și regiuni, și ar trebui să ofere răspunsuri bune la problemele care se ivesc, în caz contrar va dispărea coeziunea care ține laolaltă această alianță, este de părere liderul UDMR.

Reprezentanții maghiari din Transilvania, a detaliat Winkler Gyula (primul pe lista UDMR) trebuie să ia atitudine pentru conservarea și extinderea politicii agricole și de coeziune a UE. De asemenea, ei trebuie să promoveze consolidarea rolului decizional al comunităților locale, reducerea birocrației și eliminarea standardelor duble aplicate față de noile state membre: deja Comisia Europeană condusă de Jose Manuel Barroso și al cărui mandat s-a sfârșit în urmă cu cinci ani, constatase că România și Bulgaria au îndeplinit condițiile pentru aderarea la spațiul Schengen, cu toate acestea nu au reușit să se alăture zonei, fără controale la frontierele interne.

Vicze Loránt, președintele Uniunii Federale a Naționalităților Europene (FUEN), care ocupă poziția a doua pe listă, a declarat că legea UE privind protecția minorităților ar trebui să asigure, printre altele, folosirea liberă a simbolurilor naționale, în așa fel încât să nu poată ataca nimeni folosirea drapelelor, intonarea imnurilor, iar Hegedüs Csilla (poziția a treia pe listă), a declarat că europarlamentarii UDMR trebuie să combată în mod constant teoria susținută deseori de către reprezentanții statului român, conform căreia România a rezolvat exemplar problema minorităților. Trebuie să se lupte, de asemenea, pentru a asigura accesul continuu al comunității maghiare la acele resursele UE, care sunt dedicate păstrării patrimoniului său construit.

În fine, Oltean Csongor, cel de-al patrulea candidat, consideră o sarcină importantă crearea unui mediu în care tinerii să se simtă confortabil, mai notează sursa citată.

 

Lasă un comentariu