DIN CICLUL “CE (MAI) BĂGĂM ÎN GURĂ” CAPRA, MAESTRA IAURTULUI

Distribuie pe:

Nouă din 10 tipuri de iaurt sunt fabricate din lapte praf! * 2 din 10 tipuri de iaurt conțin adaosuri proteice! * Doar 1 din 10 tipuri de iaurt este fabricat 100% din lapte românesc! * Doar 15% din tipurile de iaurt analizate sunt ambalate în ambalaje din sticlă! * 13% din tipurile de iaurt analizat conțin adaos de smântână!

În cadrul Campaniei Naționale de Informare și Educare “Să învățăm să înțelegem eticheta!”, experții Asociației Pro Consumatori (APC) au realizat un studiu bazat pe analiza a 45 tipuri de iaurt din hipermarketuri /supermarketuri, ajungând la concluzia că majoritatea sortimentelor de iaurt nu sunt obținute prin metoda naturală - fermentarea naturală a laptelui nestandardizat de către bacteriile de fermentație și că singurul tip de iaurt care nu produce balonare și inflamația sistemului digestiv este cel de capră.

Iată ce spun autorii studiului: “(...) Iaurtul industrial se realizează din lapte tratat termic (pasteurizare la minimum 80 grade Celsius, temperatură la care temuta bacterie Escherichia coli este distrusă, dar care  distruge și componente valoroase din laptele crud), conține conservanți, se realizează din materii prime care nu pot fi mereu cele mai proaspete și este sistematic supus înnoirilor de rețetă”.(prof. univ. dr. Ion Schileru, ASE București).

“După multe cercetări efectuate pe parcursul acestor ani, în zona alimentației sănătoase, am ajuns la concluzia că tot echilibrul organismului nostru se află în zona sistemului digestiv, fiindcă această zonă cuprinde aproximativ 90% din celulele imunitare, înțelegând în același timp că ingestia unui aliment greu digerabil este asociată cu apariția unor dezechilibre majore la nivelul florei intestinale, existând riscul apariției unor afecțiuni cronice care scad speranța de viață. Laptele de vacă este un aliment care produce inflamație în zona digestivă, conținând lactoză, un zahăr greu digerabil, mai ales dacă ne gândim că omul nu produce mai deloc enzimele care descompun lactoza. Nu ai observat de multe ori că începi să te balonezi după ce consumi un pahar cu lapte de vacă? Se întâmplă acest lucru, fiindcă enzimele tale care se ocupă cu descompunerea zahărului din lapte nu reușesc să digere lactoza la nivel optim. Cu alte cuvinte, în acel moment consumi un aliment care nu este menit să te vindece din interior, ci mai degrabă să streseze sistemul digestiv. După ce am renunțat la laptele de vacă, am început să studiez și mai intens zona produselor lactate, ajungând la concluzia că produsele lactate de capră sunt net superioare celor de vacă, mai ales dacă ne raportăm la structura micronutrienților încorporați, dar și la cantitatea de lactoză care se regăsește în acest lapte. În sprijinul afirmației mele vine și concluzia unui studiu efectuat în anul 2007 de către specialiștii Universității din Granada, demonstrând că ingestia laptelui de capră poate preveni afecțiuni precum anemia și demineralizarea osoasă. În același timp, s-a dovedit că laptele de capră ar ajuta în procesul utilizării digestive și metabolice a mineralelor precum Fierul, Calciul, Fosforul sau Magneziul. Analizând din mai multe perspective concluziile acestor cercetători, am înțeles că laptele de capră este mai ușor asimilabil de organismul uman, întrucât moleculele de grăsime din acest lapte sunt mult mai mici decât cele regăsite în laptele de vacă, în plus conține mai puțină lactoză, favorizând digestia, mai ales în condițiile în care noi nu producem multe lactaze, enzimele care descompun lactoza. În plus, laptele de capră conține cu cel puțin 50% mai puține proteine alergizante, precum cazeina sau lactalbumina comparativ cu laptele de vacă, scăzând astfel riscul declanșării unei alergii. Din punct de vedere micronutrițional, Vitaminele A, B6 si D sau minerale importante precum Calciul, Seleniul și Potasiul se regăsesc într-o pondere mai mare în laptele de capră (...). În plus, iaurtul nu conține mai deloc lactoza greu digerabilă, întrucât bacteriile benefice o devorează la propriu în urma fermentației naturale. Pe mine mă bucură foarte mult că, în ultimii ani, tot mai mulți producători români au început să își extindă portofoliul de produse în zona lactatelor de capră, iar astăzi vom găsi cu siguranță multe alternative sănătoase, comparându-le cu cele din trecut (...) Personal, evit iaurturile de vacă sau de bivoliță sau iaurturile care conțin suplimentar și smântâna, dar aleg întotdeauna iaurturile naturale de capră care nu conțin alte ingrediente decât laptele de capră și culturile lactice selecționate, iar variantele de iaurt care conțin și tulpini de probiotice adăugate suplimentar după procesul pasteurizării reprezintă de departe cele mai bune opțiuni, astfel încât să se asigure popularea intestinului nostru cu microbii benefici vieții.” (Dumitru Bălan, nutriționist)

“Multe sortimente de iaurt sunt fabricate din lapte standardizat și omogenizat, lapte praf degresat,  concentrate proteice de origine lactată obținute prin ultrafiltrare și grăsimi din lapte. Le recomand consumatorilor să cumpere acele tipuri de iaurt care au pe etichetă mențiunea Produs românesc, fapt care atestă că acel produs s-a obținut numai din lapte românesc. A nu se confunda mențiunea Produs românesc de pe eticheta unor iaurturi cu mențiunea Produs în România, care poate ascunde faptul  că acel iaurt  conține și lapte din afara țării, amestecat cu lapte românesc”. (conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC). (Sursa - www.apc-romania.ro/)

Lasă un comentariu