SE PREGĂTEȘTE, PRINTR-O PROPUNERE LEGISLATIVĂ, FURTUL A SUTE DE MII DE HECTARE DE TERENURI DIN PATRIMONIUL STATULUI...

Distribuie pe:

Senatul României a adoptat, de curând, Proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și a celor forestiere. În rândul inițiatorilor se află Liviu Dragnea, împreună cu șapte deputați și senatori ai PSD.

În legătură cu acest proiect, reprezentanți ai Federației Sindicatelor din Silvicultură “Silva” au protestat zadarnic, timp de mai multe zile, în fața Parlamentului României. Acest proiect legislativ promovează propunerea de constituire a dreptului de proprietate în favoarea unităților de cult pentru terenuri forestiere pe care le-au avut, de-a lungul timpului, atenție!, în folosință sau administrare. Până în prezent, în foarte multe cazuri, unităților de cult li s-a reconstituit dreptul de proprietate pe terenuri forestiere cu suprafețe, uneori, chiar mai mari decât cele avute în proprietate la naționalizare.

În alte cazuri, unitățile de cult au pierdut procese în revendicare intentate Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, iar instanțele de judecată au respins acțiunile unora dintre acestea, pentru reconstituirea dreptului de proprietate cu terenuri forestiere. Totodată, proiectul legislativ, amendat, și de care profită parlamentarii UDMR, privește și retrocedarea terenurilor forestiere către formele asociative de proprietate ale comunităților din fostele regiuni grănicerești, în condițiile în care acestea nu au avut restricții pe baza legislației în vigoare în procesul retrocedării terenurilor forestiere și li s-au retrocedat suprafețele pentru care au depus cereri la comisiile locale de fond funciar.

În realitate, conform informațiilor furnizate de către Federația Sindicatelor din Silvicultură “Silva”, varianta propusă pentru restituirea terenurilor forestiere către formele asociative de proprietate ale comunităților din fostele regiuni grănicerești încearcă să legifereze retrocedarea forțată, în afara cadrului legal actual, a terenurilor forestiere, câtă vreme solicitări oficiale anterioare au fost respinse definitiv de către instanțele de judecată.

Dacă acest proiect ar fi aprobat în forma votată de Senat, ar conduce la diminuarea fondului forestier, proprietate publică a statului, cu peste 600 de mii de hectare (din județele Suceava, Timiș, Neamț, Dâmbovița, Prahova, Giurgiu, Argeș, Botoșani, Caraș-Severin și Cluj). În plus, s-ar crea precedentul să se retrocedeze și suprafața de cca 70.000 ha terenuri forestiere, care au făcut obiectul Comisiei de Administrare și Supraveghere a Bunurilor Inamice (CASBI), din județele Mureș și Harghita, chiar dacă, în prezent, multe din aceste suprafețe se află în diferite stadii de judecată la instanțe.

Nu putem legaliza hoția în privința proprietăților statului, aruncând strategic la înaintare unitățile de cult. Nu-i putem transforma injust în proprietari pe administratorii unor suprafețe importante de terenuri aparținând statului român sau pe cei care au deținut temporar în folosință respectivele proprietăți. Nu consimțiți prin vot la o astfel de fraudă și hoție care subminează legislativ, dar și patrimonial, România!

 

Lasă un comentariu