LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Miercuri, 10 aprilie, noua conducere pe țară a Societății Cultural-Patriotice “Avram Iancu”, cu sediul în Cluj-Napoca, avându-l ca președinte pe domnul Tiberiu Groza, împreună cu vicepreședintele Constantin Sicoe și secretar - istoricul Vasile Lechințan, însoțiți de poetul Sandu Cătinean și Nucu Pandrea, rapsod popular (vestit cântăreț din frunză), au fost oaspeții Casei Iancului din Târgu-Mureș (apreciată ca fiind cea mai activă din țară), unde au participat la lansarea cărții “Moții și Marea Unire”, o antologie cuprinzând cele mai reprezentative scrieri cu referire la tema menționată.

Gazda, jr. Ioan Berța, în calitate de moderator al activității, a prezentat conducerea națională a societății, precum și persoanele prezente la manifestare, președinții principalelor ligi, fundații, asociații, societăți culturale din Târgu-Mureș și din județ: Dimitrie Poptămaș, Petru Nemeș, Mircea Dorin Istrate, Ioan Stavilă, Floarea Perța, col. Ioan Jude, col. Adrian Deac, membri marcanți ai ASTREI etc. Au asistat la activitate și o parte din B-unicii de la Căminul pentru persoane vârstnice din Târgu-Mureș, în frunte cu doamna directoare Anca Florea, precum și oaspeți din Silivașul de Câmpie, Apold, Nadeș și alte localități din județ.

Volumul “Moții și Marea Unire”, o lucrare de referință, așa cum sunt toate cărțile îngrijite de istoricul Vasile Lechințan, bogată în conținut și informație istorică, a fost prezentată și comentată de antologator, domnia sa făcând un istoric asupra modului în care a fost scrisă cartea, cei care au colaborat la scrierea ei, prezentând apoi conținutul acesteia în detaliu, neuitând a scoate în evidență importanța și rolul răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan, a lui Avram Iancu și a tribunilor săi pentru legitimarea Revoluției de la 1848 și închegarea sentimentului de unitate de neam și limbă, atât de necesare pentru viitoarea Mare Unire.

A urmat apoi un “duet”, poezie-cântec din frunză, protagoniști fiind poetul clujean Sandu Cătinean, cu o poezie inspirată, curată, amplă, matură, de mare sensibilitate, și rapsodul Nucu Pandrea, care a încântat asistența cu măiestria sa de neegalat la cântatul, mai ales cel doinit, din frunză.

În replică, poeții: Mircea Dorin Istrate, Dorian Marcoci, Gheorghe Munteanu și Silviu Rațiu au citit din creațiile proprii, iar doamna cercetător Mariana Ploeșteanu a prezentat o caracterizare pe care marele istoric Ioan Lupaș i-a făcut-o lui Avram Iancu, pentru neuitarea acestuia.

Lasă un comentariu