EXCURSIA DOCUMENTARĂ “ACASĂ LA LUCIAN BLAGA”

Distribuie pe:

În data de 5 aprilie 2019, de la ora 8 dimineața, a avut loc excursia cultural-documentară intitulată “Acasă la Lucian Blaga”. Punctul de plecare a fost Târgu-Mureș, iar celelalte puncte de sosire și vizitare au fost: Alba Iulia, Sebeș și Lancrăm. În cadrul acesteia au fost implicați studenți ai Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST), de la specializarea “Comunicare și relații publice”, care au avut privilegiul de a călători atât alături de profesorii lor, cât și de câțiva scriitori de seamă ai județului Mureș, într-o excursie organizată de Societatea Scriitorilor Mureșeni, în parteneriat cu Primăria municipiului Târgu-Mureș.

Obiectivele turistice ale acestei excursii au fost următoarele: Cetatea și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Municipal “Ioan Raica” din Sebeș și Casa memorială “Lucian Blaga” din Lancrăm, coordonatorul excursiei fiind lectorul univ. dr. Eugeniu Nistor - responsabilul programului de studiu al specializării “Comunicare și relații publice”, de la Facultatea de Științe și Litere, din cadrul UMFST Târgu-Mureș.

În drum spre Alba Iulia, atât studenții, cât și invitații s-au bucurat de priveliști minunate, și-au creat amintiri, au împărtășit gânduri, fapte și așteptări legate de obiectivele pe care le vor atinge pe parcursul zilei. Dar, pe lângă o atmosferă plăcută, organizatorul excursiei împreună cu ghidul turistic, dl. Gheorghe Vințan, au asigurat condiții optime pentru confortul participanților, drumul fiind presărat cu comentarii istorice și literare, între care și cu lectura unor poezii de Lucian Blaga, în limba română și în limba spaniolă, iar ghidul a avut grijă să ne surprindă cu informații pertinente referitoare la câteva așezări din județul Alba, prin care am trecut (Aiud, Teiuș, Sântimbru), prezentând câte un scurt istoric al fiecăreia.

Precizăm că excursia noastră a început cu vizitarea Cetății din Alba Iulia, aceasta fiind prezentată de domnul Gheorghe Vințan, istoric, traducător, scriitor și arheolog, rămânând totuși marcați de modul său de a-și exprima clar dar, totodată, și armonios istoria cetății, evidențiind faptul că nu spunea doar cu vocea, ci și cu sufletul, astfel încât grupul de excursioniști au înțeles mai clar importanța Cetății și rolul ei, administrativ și militar, în cadrul ansamblului strategic al Imperiului Habsburgic din Marele Principat al Transilvaniei, aflând că este cea mai mare cetate din România, după care am făcut înconjurul acesteia, admirând amenajările moderne și peisajul de vis. Excursia a continuat cu vizitarea Muzeului Național al Unirii, acesta fiind printre cele mai importante clădiri istorice din România, cu exponate specifice, exprimând realitățile social-istorice care au dus la prima Unire a celor trei țări românești (în anul 1600), în vremea lui Mihai Viteazul, dar mai ales cu valoroase artefacte, obiecte, documente și înscrisuri reprezentând desfășurarea evenimentului istoric al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

În continuare, la următorul popas, ne-am bucurat de întâlnirea cu oficialitățile locale ale Primăriei municipiului Sebeș: dl. primar Dorin Nistor, d-na Nadia Mitrea - directoarea Centrului Cultural “Lucian Blaga” și dl. Mihai Groza - consilier cultural, care ne-au făcut o primire caldă și ne-au dăruit câte un ghid al așezării. Iar prezentarea Muzeului Municipal “Ioan Raica” a fost făcută chiar de către directorul acestei instituții - muzeograful dr. Radu Totoianu. Din cele relatate am aflat că muzeul și-a îmbogățit patrimoniul treptat, prin achiziții, donații și cercetări de teren, acesta având în prezent peste 20.000 de bunuri culturale, grupate pe diverse domenii: arheologie, artă plastică (excepționala expoziție de pictură a lui Horia Henția), carte veche și documente, etnografie africană și locală, istorie, numismatică și științele naturii.

Ulterior, am vizitat Casa memorială a lui “Lucian Blaga”, și aici am rămas plăcut impresionați de faptul ca aceasta păstrează încă vie imaginea familiei Blaga, prin mobilierul păstrat intact, prin tablourile și fotografiile de familie expuse, dar și grație manuscriselor operelor scriitorului și obiectelor personale ale acestuia, precum: pălăria, paltonul și geamantanul de student la Viena, a costumului popular al soției sale, Cornelia Brediceanu, primit recent, ca donație, din partea fiicei sale - distinsa doamnă Dorli Blaga. Am primit informații valoroase și ne-a ghidat printre vitrinele cu obiecte și manuscrise, d-na Mirela Sădean - custode al Casei-Muzeu “Lucian Blaga”. Dar ceea ce este mai surprinzător, sunt modalitățile de expunere la vedere a exponatelor care impresionează plăcut vizitatorii, prin chiar simplitatea încăperilor, care reușesc să te introducă în lumea și în universul poetului din Lancrăm. Am vizitat apoi mormântul acestuia, situat în partea dreaptă a bisericii ortodoxe din Lancrăm, pentru a-i aduce un pios omagiu, din partea grupului fiind depusă o jerbă de flori pe piatra de la căpătâiul lui Lucian Blaga, aflând acolo și povestea înmormântării lui pe 9 mai 1961, dar și a soției sale, Cornelia.

Au participat la această excursie documentară scriitorii: Ioan Găbudean, Rozalia Cotoi, Ion Dumbravă, Constantin Nicușan, Simion T. Pop - membri ai Filialei Târgu-Mureș a Uniunii Scriitorilor din România; profesorii de la UMFST: lector univ. dr. Daciana Mihaela Natea, lector univ. dr. Lucian Săcălean, prof. Heid Saidi (din Tunisia); prof. Daniela Avram și prof. Camelia Lateș - de la Gimnaziul “Nicolae Bălcescu” Târgu-Mureș; Gabriela Elena Fecior și Olga Dozsa Ibolya - din partea revistei Vatra; studenții de la UMFST: Matei Alexandra, Cătălina Urzică (anul III, Comunicare și relații publice), Manuel Ienciu (anul III, Română-engleză), Florina Maria Popa, Diana Margareta Covaciu (anul II, Comunicare și relații publice), Gabriela Trif, Gabriela Veveriță, George Tănase, Carina Magyari, Diana Crefelean, Melinda Biro, Nicoleta Suciu, Alina Poponuț, Ibolya Reti, Silvia Dușa (anul I, Comunicare și relații publice), Arnold Szabolcs (anul III, Inginerie).

În finalul acestor scurte caligrafieri, trebuie să recunoaștem că am avut multe de învățat în această excursie culturală și îi invităm cu drag, pe toți cei interesați, să viziteze aceste obiective turistice, deoarece vor descoperi locuri minunate și vor rămâne cu amintiri de neuitat, iar satisfacția estetică și bucuria cunoașterii vor fi pe măsura așteptărilor.

Totodată, aducem calde mulțumiri tuturor celor care au făcut posibilă această excursie, și, în primul rând, Primăriei municipiului Târgu-Mureș, domnului primar: dr. Dorin Florea și domnului consilier: Claudiu Maior, precum și Societății Scriitorilor Mureșeni. Le mulțumim, de asemenea, pentru amabilitate și generozitate, gazdelor noastre de la Sebeș și Lancrăm și, în special, dlui Dorin Nistor - primarul Municipiului, și dnei Nadia Mitrea - director al Centrului Cultural “Lucian Blaga”.

 

Lasă un comentariu