SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ DLUI DIRECTOR AL ROMGAZ TÂRGU-MUREȘ - CLAUDIU ROIBAN

Distribuie pe:

Stimate dle director,

Vă adresez această scrisoare deschisă în numele locuitorilor din Zona Vațman, comuna Corunca.

În comuna Corunca, în anul 2013 a fost demarat proiectul de investiții numit “Modernizare Străzi în zona Vațman”. Acest proiect constă în reabilitarea și asfaltarea a 3,5 km străzi comunale. În vara anului 2015 proiectul a ajuns la final, dar spre dezamăgirea riveranilor, două porțiuni de drum cu lungimi de 70, respectiv 400 m, nu au fost asfaltate deoarece nu au primit AVIZUL FAVORABIL din partea SNGN Romgaz.

Motivul refuzului acordării acestui aviz este traversarea unei conducte de sondă ce aparține SNGN Romgaz, cu presiune de până în 100 bari, pe sub acest drum, în cele două zone.

SNGN Romgaz a tratat până acum această situație cu superficialitate și aroganță, ceea ce a creat în rândul riveranilor o stare de revoltă și repulsie la adresa societății conduse de dumneavoastră.

Este de neînțeles de ce în prezent se poate circula fără restricție de tonaj pe drumul sub care se află conducta, dar nu se poate dacă este turnat asfalt?

În calitate de consilier local am participat la cinci întrevederi cu membri din conducerea Romgaz Târgu-Mureș, la care s-a încercat găsirea unor soluții care să permită asfaltarea sau pavarea celor două porțiuni de drum rămase nemodernizate în zona Vațman. De fiecare dată s-au invocat normele tehnice învechite care nu permit nicio soluție.

Au trecut cinci ani de când locutorii zonei Vațman sunt duși cu zăhărelul, invocându-se tot felul de noi NORME ce vor fi emise de ANRE ce urmează a fi aprobate în viitorul apropiat. Acest viitor APROPIAT invocat în 2014 pare a fi tot mai îndepărtat și peste răbdarea ce mai poate fi suportată de riverani.

În urma interpelării nr. 842B/31.10.2017 citită în plenul Parlamentului României, Ministerul Energiei a formulat răspunsul nr. 111523/16.11.2017.

Prin intermediul acestui răspuns am fost informați că “până la aprobarea de către ANRE a noilor norme tehnice de execuție și mantenanță nu se poate propune o soluție tehnică legală care să respecte normativele în vigoare” și că “chiar dacă aceste norme vor fi aprobate” (...) “finanțarea acestor lucrări de protejare a conductei cad în sarcina solicitantului avizului, respectiv Primăriei Corunca”.

Normele tehnice, la care se făcea referire în urmă cu doi ani, dar și în urmă cu patru ani, nu au fost încă aprobate de către ANRE și nu există certitudinea că vor fi aprobate curând, iar toate soluțiile tehnice pe care Primăria Corunca ar fi avut posibilitatea să le acopere au fost respinse de către reprezentanții Romgaz.

Între timp, atât la conducerea Romgaz Târgu-Mureș, cât și la conducerea Ministerului Energiei se găsesc decidenți noi. Chiar și lista parlamentarilor ce reprezintă interesele mureșenilor s-a înnoit. Din acest motiv am inițiat un nou demers pentru soluționarea asfaltării drumului din zona Vațman.

Doresc să vă avertizez că lipsa unor investiții în rețeaua de gaz metan de înaltă presiune din Corunca, veche de peste patruzeci de ani, nu creează doar un disconfort din punct de vedere rutier, ci și un pericol pentru siguranța cetățenilor din zona Vațman ce și-au construit locuințele în apropierea acestor conducte, cu acordul tacit al Romgaz.

În cazul în care nu veți oferi soluții de eliminare urgentă a acestei “bombe cu ceas”, vă solicit să vă asumați răspunderea în cazul unui eventual dezastru ce ar putea surveni din cauza încălcării, în cunoștință de cauză, a siguranței în exploatarea rețelelor de gaz metan.

Vă rog să luați aminte că SNGN Romgaz și predecesorii ei exploatează subsolul comunei Corunca de peste cinci decenii, iar gazul extras de aici alimentează conturile companiei cu milioane de euro, fără că vreun euro din acest profit să se reverse în visteria comunei Corunca.

Pentru cele mai sus relatate, vă rugăm să analizați posibilitățile pe care le aveți în a elibera un aviz favorabil continuării de urgență a asfaltării drumului comunal, cu sau fără devierea conductei de gaz.

Îmi exprim speranța că înalții demnitari ai județului Mureș, Aurel-Horea Soporan, Cristian Chirteș, Novák Csaba-Zoltán, Császár Károly Zsolt, Corneliu-Florin Buicu, Gheorghe-Dinu Socotar, Oprișcan Mihai Doru, Lavinia Abu Amra, Vass Levente, Csép Andrea, Biró Zsolt, Marius Pașcan și Ferenc Péter, vor interveni pe lângă conducerea Romgaz și Ministerul Energiei pentru soluționarea petiției cetățenilor din comuna Corunca.

Cu respect,

Consilier local DANIEL CHEȘA

Lasă un comentariu