BANI EUROPENI PENTRU DOUĂ GRĂDINIȚE DIN JUDEȚUL MUREȘ

Distribuie pe:

În urma semnării a două proiecte finanțate din fonduri europene și gestionate la nivel regional de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, peste 200 de preșcolari din orașul Sângeorgiu de Pădure, respectiv comuna Pănet, își vor începe educația în clădiri moderne, reabilitate.

Primarii celor două localități mureșene au semnat contractul pentru proiectul “Extindere și schimbare destinație clădire în grădiniță cu program prelungit, oraș Sângeorgiu de Pădure”, respectiv “Construirea unei creșe în comuna Pănet, județul Mureș”, în ambele cazuri ADR Centru (organism intermediar coordonator al programului REGIO) fiind reprezentat de directorul Simion Crețu.

Valoarea totală a celor două proiecte este de peste 6,7 milioane de lei - fonduri din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, destinate investițiilor în dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare.

La Sângeorgiu de Pădure, vor fi executate lucrări de reabilitare și extindere a clădirii administrative a grădiniței, la care merg peste 150 de copii și educatori, vor fi refăcute toate finisajele clădirii existente, precum și toate instalațiile interioare și exterioare, iar în incinta curții se vor realiza zone pavate și zone de joacă pentru copii. Clădirea modernizată va fi dotată cu mobilier modern în toate sălile de grupă, dar și mobilier pentru cabinetul medical și pentru spațiul multifuncțional. De asemenea, vor fi achiziționate echipamente IT, pentru eficientizarea modului de predare-învățare pentru cei mici. Termenul de finalizare a lucrărilor este prevăzut pentru sfârșitul lunii martie 2021.

În ce privește proiectul vizând noua creșă de la Pănet, se are în vedere construirea unei clădiri formate din parter și etaj, cu două săli de clasă pentru grupa mică și două pentru grupa mare, rezultând o capacitate pentru patru grupe, cu un total de 64 de copii. Clădirea va avea și cabinet medical cu izolator și grup sanitar propriu, depozite pentru material didactic, o sală multifuncțională, grupuri sanitare pentru copii și personal, vestiare, oficiu, biberonerie, birou administrativ, o sală pentru educatori, spălătorie-uscătorie, depozite pentru alimente, bucătărie și alte spații tehnice, loc de joacă, spații verzi și alei pietonale cauciucate ș.a. Investițiile vor fi gata la sfârșitul lunii martie 2022, ambele proiecte răspunzând necesității de modernizare a grădinițelor care funcționează în spații improprii și cu dotări necorespunzătoare.

“Ambele administrații au în derulare și alte proiecte locale, dintre care la Sângeorgiu de Pădure, vorbim de amenajarea unui teren nefolosit și transformarea acestuia în parc urban, iar în comuna Pănet vorbim de reabilitarea termică a școlii din localitatea Sântioana de Mureș. (...) Prin Axa Prioritară 10 susținem multe investiții de acest gen, la grădinițe și școli, la licee profesionale și universități, în acest moment având deja contractate 16 proiecte pe axă și în evaluare peste 100 de proiecte, a căror valoare totală depășește 800 milioane lei. La acestea se adaugă și 30 de inițiative implementate de administrația publică locală din regiune, sub coordonarea noastră, pentru reabilitarea energetică a clădirilor din sistemul educațional. Necesarul de finanțare este de peste șapte ori mai mare decât alocarea de care dispunem și vom reuși să susținem doar o parte din aceste cereri. Totuși, prin toate proiectele pe care le coordonăm la nivel regional vom gestiona investiții în valoare totală de peste 40 milioane euro pentru creșterea calității în învățământ”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru. (sursa și foto - adrcentru.ro)

Lasă un comentariu