Crucea este cu încrustări în piatră, în limba slavă bisericească. La baza crucii, stânca are formă de mormânt. Locul mormântului a fost ales de Regină, drept casa sa în eternitate.
“Regina Maria a murit în seara zilei de 18 iulie 1938, la Sinaia. Inima Mariei, conform dorinței sale speciale, a fost depusă într-un mic coșciug din aur cu stema României, pentru a fi adusă în grădinile de la Balcic.
7 septembrie 1940. Potrivit Tratatului de la Craiova, Cadrilaterul este returnat Bulgariei.
8 septembrie 1940. Coșciugul cu inima Reginei Maria este scos din capela Stella Maris din Castelul de la Balcic și predat aghiotantului Reginei generalul Eugen Zwidinek, pentru a fi dus în România”. (“... Balcic”, Rosita Zlatkova).
Crucea de la Balcic este una din cele mai interesante din complex. În ornamentele sculptate se disting clar multe simboluri. În centrul frescei centrale se află un cerc, despre care se spune că înscrisul din interior descrie o viață de om. La baza crucii este și un loc de șezut.
De la mormânt, de-a lungul întregului perete din piatră care înconjoară stânca în partea estică a labirintului, se observă pietre scoase din zidul de bază. Sunt aranjate ca niște trepte. Duc la vila Cuibul liniștit, ca o alee simbolică pe care se înalță sufletul omului spre eternitate. Mormântul este dispus aproape în centrul complexului regal și nu în vreun colț. Locul a fost ales pentru cei vii, să le amintească faptul că toți sunt muritori.
“Poate că în lumea de azi există mai multă ură decât dragoste. Dar dragostea e mai puternică și, într-o zi, chiar dacă nu voi mai trăi să o văd, ea trebuie să învingă”. (Regina Maria)