DUMNEZEU, POPORUL ȘI... FILOSOFII

Distribuie pe:

* Popoarele vor fi fericite atunci când educația integrală a cetățenilor se va sprijini pe adevăr și dreptate. Să nu deosebim pe cel tare de cel slab; cel sus-pus de umilul cetățean; pe omul pe care soarta l-a înălțat, dar poate că sufletul lui n-a putut s-o urmeze, rămânând precum a fost: nedrept și răutăcios față de nenorocitul căzut în mâinile lui, pe care însă natura l-a apărat, dăruindu-i o inimă sinceră, dreaptă, nobilă. Adeseori vom găsi conștiințe și caractere în bordeie (case sărăcăcioase) decât în casele celor avuți, cei mai mulți pe nedrept, unde, din cauza strălucirii prea mari, ochii noștri nu pot pătrunde misterul ce domnește acolo.

Vasile Conta (1845-1882), filosof materialist, promotor al evoluționismului

***

* Într-o localitate dintr-o țară bogată, exista o femeie care avea tot ce-i trebuia, dar era foarte zgârcită. La poarta ei venea zilnic un sărac care-i cerșea o bucată de pâine, fiindu-i foame. Femeia, rea, îl miluia pe acesta cu multă zgârcenie și răutate. Dar, cerșetorul mereu îi spunea: “cine-și dă, lui își dă”. Într-o zi, ce s-a gândit ea? Să-i pună otravă în pâine, pentru a se scăpa în felul acesta de cerșetorul care tot o supăra. Această femeie avea un singur fiu, care a mers la vânătoare cu prietenii săi. În pădure, venind o ploaie torențială, a fost nevoit să se ascundă tocmai în casa cerșetorului. Acesta i-a poftit să mănânce din ce avea. Băiatul a gustat din pâinea otrăvită, pe care mama i-o dăduse cerșetorului. Acesta muri. Atunci, femeia bogată și rea a înțeles de ce cerșetorul tot spunea: “Cine-și dă, lui își dă!”

CENACLUL LITERAR-FILOSOFIC:

“Eminescu, Steinhardt, Noica... Dumnezeu”

***

* “Sufletul lumii este eu”. Fără “eu” nu există timp, nu există spațiu, nu există Dumnezeu, fără ochi nu e lumină, fără auz nu e cântec, ochiul e lumina, auzul e cântecul, “Eu e Dumnezeu”.

“Dumnezeu e un atom”, un punct matematic, punctul comun unde se lovesc toate puterile pământului spre a constitui organismul de legi, sistema cosmică.

“Cine neagă pe Dumnezeu neagă ordinea morală a Universului. Dar e dovedit că oricine neagă ordinea morală este pierdut, fie ca individ, fie ca neam pe acest pământ - căci degenerează fizic și degenerează moralicește”.

Mihai Eminescu (1850-1889), poet nepereche

***

* “Nu cred în lume”, nu spun nici despre ea că este adevărată. Dar, dacă o gândesc uneori, n-o pot gândi decât așa: “Cu Dumnezeu acolo, la începutul ei, cu Dumnezeu aici, la prefacerea ei”.

“Nu uita, omule, că Dumnezeu te-a trimis în lume să-L înlocuiești; să dai sensuri, să creezi, să duci începutul său înainte. Vezi să nu-ți pierzi timpul!”

Constantin Noica (1908-1987), filosof

Lasă un comentariu