TUDOR ARGHEZI, OMAGIAT LA LUNCA BRADULUI

Distribuie pe:

În organizarea Asociației Culturale “La poale de Călimani” și a Școlii Gimnaziale din Lunca Bradului, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, marți, 21 mai, a avut loc un eveniment cultural pus sub genericul “Întâlnire literară - Scriitorul lunii mai”.

Iar acesta nu putea fi altul decât TUDOR ARGHEZI, născut în 23 mai 1880, cel care a lăsat urmașilor celebrul “Testament”, prin care singurul bun “după moarte”, pentru tânăra generație a țării, este “un nume adunat pe-o carte”, născut din “Seara răzvrătită care vine / De la străbunii mei până la tine,/ Prin râpi și gropi adânci, / Suite de bătrânii mei pe brânci, /Și care, tânăr, să le urci te-așteaptă, / Cartea mea-i, fiule, o treptă”.

Iată că acest îndemn nu a fost uitat la Lunca Bradului după cei 139 de ani de la nașterea Poetului, astfel că niște oameni cu suflet și simțire românească, dar și cu dragoste pentru cultura și literatura noastră, au simțit că au o datorie morală față de unul dintre marii creatori de Limbă română, care a fost poetul Tudor Arghezi. Aceștia sunt: doamna Rusalina Petruț, președinta Asociației Culturale “La poale de Călimani”, și doamna profesoară Cecilia Ildiko Onica, director al Școlii Gimnaziale din Lunca Brdului, având sprijinul direct și important al Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș.

Evocarea lui Tudor Arghezi a avut loc în cadrul mirific de la poalele Călimanilor, unde doamna Rusalina Petruț a organizat minunatul Muzeu etnografic “Ciobotă-Petruț”, cunoscut pe toată Valea de Sus a Mureșului și nu numai. Chiar dacă vremea nu a fost prea prietenoasă, elevii Școlii Gimnaziale din localitate, coordonați de doamna profesoară Cecilia Ildiko Onica, au susținut un interesant și frumos moment poetic, inspirat din poeziile lui Tudor Arghezi, cuprinse în una dintre temele poetice fundamentale ale Poetului, “Poezia jocului, a boabei și fărâmei”. Poeziile cuprinse în acest “recital poetic” au fost însoțite și de planșe realizate de recitatori, ilustrând viziunea lor artistică inspirată din poeziile respective.

Au fost adresate cuvinte de felicitare și încurajare pentru recitatori de către doamna Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, Ilie Șandru, scriitor, din Toplița, membru al Ligii Scriitorilor, Filiala Mureș, și domnul Iuliu Praja, director-manager al CJCTEA Mureș. Invitatul de onoare al acestei manifestări cultural-literare a fost domnul Nicolae Băciuț, director al Direcției de Cultură a județului Mureș, membru al Uniunii Scriitorilor din România, care le-a ținut elevilor o adevărată lecție despre cel care a fost poetul Tudor Arghezi și ce înseamnă creația sa poetică pentru Literatura română, despre modul în care trebuie înțeles mesajul poetic, lecție încheiată cu un micro-recital (colaj) din poeziile lui Tudor Arghezi și din propria sa creație poetică.

 

Lasă un comentariu