TEHNICI ALE COMUNICĂRII POLITICE ȘI MANIPULĂRII ÎN CAMPANIILE ELECTORALE (X)

Distribuie pe:

De altfel, prin sintagma post-truth - post adevăr este evitat adevărul real - veridic, care, în opinia specialiștilor în comunicare, este considerat ca a fi “prea rece și neapetisant”, de aceea prin acest tip de adevăr este furnizat adevărul dorit și plăcut auzului și vederii, comportând mai multă încărcătură emoțională decât rațiune și adevăr. Așa cum ne putem da seama, prin acest tip prefabricat de adevăr, care de cele mai multe ori se dovedește a fi neadevăr, se urmărește formarea unor convingeri și așteptări personale dezirabile, pe fondul acestui substrat emoțional, care crește mai mult printre bălăriile otrăvitoare ale minciunii promovate în ogorul necultivat și întreținut, astfel că prin acest tip de adevăr este ascuns și ignorant adevărul obiectiv - real. Așa cum ne putem da seama, această categorie falsă adevărului este un adevăr așteptat, dorit și care place celor care îl așteaptă, ceea ce face să fie de neînlocuit, oricâte contraargumente ar fi aduse în contracararea și dislocarea lui prin și de adevărul real. Dacă în garnitura gastronomică a post-adevărului se adaugă și știrile false, atunci se creează un meniu propagandistic manipulativ în fața căruia este greu să te abții, mulți alegători căzând în capcana mediatică manipulativă, votând pe cine doresc cei care le servesc acest meniu și nu ceea ce și-ar dori ei să aleagă. Care este efectul acestui “ospăț mediatic”, îl vedem și resimțim după alegeri, când promisiunile sunt uitate, iar ambalajul cu care au fost împachetate aceste promisiuni electorale (spitale, autostradă etc.) devine tot mai uzat, deziluzionându-i pe cei mai mulți.

Acesta este mecanismul manipulări politice prin intermediul știrilor false și a adevărurilor postume, demonstrate după evenimente, și care sunt de neclintit în timpul desfășurării evenimentelor. La acest mecanism contribuie în primul rând mijloacele tehnologice și rețelele de socializare, astfel că, indiferent de faptul că informațiile sunt adevărate sau nu, ele se propagă cu o viteză ce nu mai permite dezmințirea lor, devenind credibile până la proba contrarie. La fel se întâmplă și în cazul sondajelor de opinie, când informațiile furnizate sunt confirmate – validate post-factum în raport cu valoarea lor de adevăr anticipat, după ce evenimentul - alegerile au avut loc, putând fi atât adevărate, cât și false (cum se întâmplă de cele mai multe ori, când devin sursă manipulativă). Aceste metode merg mână în mână, fiind imposibilă dezmințirea acestor informații mincinoase, validate după evenimentul care s-a petrecut, de unde sintagma consacrată a acestui adevăr postum, “după adevăr” sau post adevăr, adică după adevărul verificat și validat, când este prea târziu, ceea ce face ca cei mai mulți alegători să se lase aburiți de ceața deasă și lipicioasă a informațiilor false și a post adevărurilor propagate de acești agenți ai manipulării politice, care se constituie într-o ghilotină a adevărului corespondent cu realitatea faptică.

În acest scop am insistat asupra acestui fenomen, prezentându-l în cele mai mici și ascunse amănunte, pentru a nu cădea pradă propagandei manipulative deșănțate și isterice la care se recurge prin cele mai ingenioase și sofisticate procedee ale comunicării, de cele mai multe ori imorale și iraționale, doar în acest scop pervers al manipulării. Și aceasta nu doar dintr-o parte a eșicherului politic, ci din partea ambelor tabere politice - putere și opoziție, care își aruncă pe câmpul bătăliei cea mai otrăvitoare muniție și pe cei mai mai lipsiți de scrupule agenți ai manipulării, știut fiind cât de mare este miza imediată și pe termen mediu și lung a acestor alegeri europarlamentare din țară, de care, așa cum ușor ne putem da seama, depinde în mare parte viitorul politic al României.

În încheiere, nu pot, stimați cititori, să vă îndemn decât să vă ascultați propria conștiință și intuiție politică de care dispuneți, și doar după aceea minciunile propagandistice cu care se încearcă să fiți manipulați. Îmi exprim speranța că cele prezentate vor deveni o pavăză care o să vă apere de atacul manipulativ și că veți vota așa cum vă cere conștiința și nu cum doresc cei care vă manipulează. În acest spirit civic am depus tot efortul atunci când am redactat acest material, care cred că nu-l considerați ca a fi manipulativ, încercând pe cât posibil să fiu echidistant în raport cu cele două tabere adverse și liderii acestora, și să vă prezint doar adevărul cu privire la acest fenomen psihosocial complex, care chiar dacă pare ușor de perceput și de a fi resimțit, este foarte greu de înțeles, ceea ce îi face pe cei care manipulează să recurgă la cele mai sofisticate tehnici și procedee manipulative.

 (Sfârșit)

 

Lasă un comentariu