ZIUA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, a derulat proiectul „Ziua Românilor de Pretutindeni în Voievodina", la Satu Nou, regiunea Voivodina din Serbia, în data de 25 mai 2019. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Comunitatea Românilor din Serbia și cu sprijinul Școlii generale ,,Zarko Zrenjanin" din Satu Nou.

Evenimentul a început la ora 18.00, în sala școlii generale. Invitații au fost întâmpinați de către Stevan Mihailov - vicepreședintele CRS, consul general de la Vârșeț - Gheorghe Dinu, iar în sală au fost prezenți președintele CRS, Daniel Magdu, directorul școlii generale - Marinel Blaj, prof. Rodica Almăjan coordonatoarea departamentului pentru învățământ al CNMNR, precum și alți invitați.

Aici a fost organizată o dezbatere și s-au susținut prelegeri despre istoria românilor din Banatul sârbesc. Dezbaterea a început cu prelegerea prof. Mircea Măran, care s-a bazat pe cartea recent publicată, „Călători Români prin Serbia".

Valentin Mic a vorbit despre „Românii din Panciova", care este și titlul cărții scrisă de acesta în coautorat (despre o comunitate românească puternică de altădată, care până în ziua de astăzi a dispărut, practic, total). A urmat Dorel Cebzan cu lucrarea „Relațiile Româno-Iugoslave din perioada 1948-1953", perioada în care Iugoslavia a ieșit de sub influența sovietică, o perioadă cu repercusiuni asupra românilor din Banatul sârbesc.

Partea a doua a evenimentului a constat în programul muzical cu muzică românească, susținut de artiști instrumentali din localitate, conduși de prof. Janiel Șublea.

Acțiunea și-a propus să contribuie la promovarea și păstrarea identității naționale românești din regiunea Voivodina, prin cultură, limbă și tradiții.

Proiectele desfășurate cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni se încadrează în Programul de Cultură, Civilizație și Spiritualitate „Mihai Eminescu", din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Lasă un comentariu