ARDEALUL, PÂMÂNT ROMÂNESC!

Distribuie pe:

„Lecție... strămoșească!"

• „Politica guvernanților este de a apăra onoarea țării, drepturile și integritatea teritorială. Nu prin finețe, nu prin diplomație plină de întortocheli țările cele mici își pot apăra interesele, ci prin un limbagiu (vocabular) clar, prin o politică leală, prin explicațiuni sincere și nicidecum pârâturi politice și minciuni. Guvernanții să nu facă o politică empirică, nici platonică, ci cu sânge rece și demnitate să lămurim lucrurile.

Domnilor guvernanți! Să uităm, acum, când țara este încercată, de persoanele noastre, care sunt atât de mici față de nevoile mari ale țării. Să ne arătăm demni de părinții noștri, care au știut a-și apăra patria în timpuri mult mai grele. Guvernul, camera, senatul, țara să fie unite cu desăvârșire într-un singur gând și voință spre binele patriei și poporului nostru.

Ferice de guvernul care știe să reînvieze speranța, virtuțile morale, patriotice, culturale și sociale în poporul peste care este pus să conducă. Mai marii țării, nu prin pamfleturi și ironii pot conduce țara, ci prin exemplul lor personal, prin modul de a fi în fruntea poporului de care au fost aleși. Guvernantul trebuie mai întâi și-ntâi să fie sincer, credincios, patriot și cu demnitate".

Mihail Kogălniceanu (1817-1891), Ministru de Interne, Externe, Plenipotențiar, istoric, orator, scriitor

* * *

• „Dacă mi-ți da de mâine ce-n taine tot tânjesc / Și încă pe deasupra să-mi fie de ajuns, / Și bogății visate și trai împărătesc / Și viață dusă-n tihnă, de-acum pân' la apus, / Tot nu v-aș da Ardealul, că nu îl târguim; / Și nici măcar o floare din el, nici bob din vie, / C-aicea ni-i sortitul și-atuncea când murim / Miroase țințirimul a raiuri și-a tămâie, / Și-a lacrimă sărată, și-a clipă de vecie, / Și-a proaspătă crăiță, și-a fragă și-a mohor, / Și-a viorea ascunsă prin 'nalta colilie, / Și a melin sălbatec, și-a dulce cimbrișor. Ardealul nu-i o țară, e suflet, e trăire, / E începutul lumii ce îl purtăm în noi, / E jalea și amarul, e vis și bucurie, / E vorba legănată a carului cu boi".

Mircea Dorin Istrate, poet imnolog contemporan, colonel S.R.I., patriot creștin

* * *

• „Statul, nația care e silită a avea protectori e nefericită, iar care e și datoare protectorilor săi este îndoit nefericită; apoi nația a cărui guvern și boierime, prin călcări de legi, prin abateri, mituiri, prădăciuni și trădături, dă prilej, ba tocmai cheamă pe protectori a se amesteca în trebile dinăuntru ei, este întreit nefericită".

George Barițiu (1812-1893), om politic, publicist, istoric, figură proeminentă a Revoluției din 1848 din Transilvania

 

Lasă un comentariu