ÎN ULTIMUL AN, PESTE 5.000 DE COPII AU DISPĂRUT DE ACASĂ!

Distribuie pe:

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor Dispăruți (25 mai), organizația „Salvați Copiii" informează că, potrivit datelor furnizate de Direcția de Investigații Criminale a Poliției Române, în perioada 30 aprilie 2018 - 20 mai 2019, 5.078 de minori au dispărut de acasă, dintre care 151 cu vârste până la 10 ani, 1.410 cu vârsta cuprinsă între 10 - 14 ani și 3.517 mai mari de 14 ani.

În aceeași perioadă, 5.072 de minori au fost găsiți, dintre care 158 cu vârste până la 10 ani, 1.395 cu vârsta cuprinsă între 10 - 14 ani și 3.519 mai mari de 14 ani.

Adolescenții, primii în top

Potrivit datelor furnizate de organizația „Salvați Copiii", în 95% din cazuri este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților, copiii plecând intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată.

Specialiștii atrag atenția că tot mai mulți copii trăiesc situații de viață în care fuga de acasă pare să fie cea mai bună soluție, de aceea au nevoie de sprijinul nostru, imediat și consistent, pentru a realiza că este o falsă soluție, este un risc suplimentar pentru exploatare, abuz și trafic de copii.

O atenție deosebită trebuie acordată copiilor din centrele de ocrotire și copiilor lipsiți de protecție parentală, ca urmare a fenomenului migrației economice. Fuga reprezintă, în viziunea lor, o soluție pentru toate problemele cu care se confruntă, fără să realizeze că, dincolo de ușa casei sau a insituției de protecție, sunt adesea provocări mai mari, greu de gestionat.

Aceste situații trebuie abordate urgent, prin crearea unor mecanisme eficiente de prevenire adresate deopotrivă copiilor și adulților care îi au în grijă.

Motive care „alungă" copiii de acasă

Principalele motive și factorii de risc care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea și lipsa de supraveghere din partea adulților responsabili.

Acestora li se adaugă conflictele repetate din familie, abuzurile fizice și emoționale asupra copiilor, lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate, blocaje în comunicarea cu părinții, cu precădere în situații dificile, abandonul școlar și influența (presiunea anturajului), consumul de alcool sau de substanțe halucinogene, precum și situația economică precară a familiei.

Victime ale abuzurilor și exploatării

Datele furnizate de Federația Europeană pentru Copilul Dispărut și Exploatat Sexual, centralizate la nivel european, arată contextele dramatice în care ajung copiii dispăruți.

Astfel, 58% sunt victime ale unei forme de abuz sau exploatare, 19% sunt răpiți în contextul proceselor de stabilire a custodiei parentale (numai 16% din procedurile de răpire ale părinților au fost soluționate prin mediere, în ciuda beneficiilor sale, cunoscute pentru bunăstarea părinților și a copiilor), 17% din cazurile de copii dispăruți în Europa au caracter transfrontalier, în 20% din cazuri, apelurile din presă și sistemele de alertă pentru copii au jucat un rol important în găsirea copiilor dispăruți. Dormitul pe stradă, cerșitul și prostituarea sunt cele mai frecvente strategii, de risc maxim, pe care copiii fugari le au la îndemână pentru a supraviețui.

„Fuga de acasă este o capcană, nu un refugiu!"

Pentru a preveni astfel de situații, organizația „Salvați Copiii" a realizat întâlniri cu consilierii școlari, pentru identificarea copiilor și a familiilor aflate în situații de risc și acordarea ajutorului necesar, prin includerea lor în cadrul programelor de consiliere, suport educațional, activități de timp liber.

Mesajul „Fuga de acasă este o capcană, nu un refugiu!" este unul esențial, iar echipele de voluntari și specialiști ale organizației „Salvați Copiii" au desfășurat activități educaționale cu peste 1.500 de elevi, din București și din alte 11 județe ale țării, pentru a-i avertiza asupra situațiilor de risc, în care copiii și adolescenții lipsiți de sprijin pot lua decizii cu impact negativ major asupra siguranței și vieții lor.

Lasă un comentariu