ÎN SPANIA, PAUZA DE ȚIGARĂ, SCĂZUTĂ DIN TIMPUL DE LUCRU!

Distribuie pe:

La începutul acestui an, în Spania a fost promulgată o lege pentru combaterea exploatării angajaților prin neplata orelor suplimentare. Astfel, fiecare firmă este obligată să țină evidențe zilnice pentru fiecare angajat în parte, privind timpul de lucru efectuat. Termenul pe care firmele din Spania îl aveau pentru introducerea sistemului a fost 12 mai 2019.

Însă, noua legislație introdusă de guvernul spaniol în domeniul muncii și al timpului de lucru plătit se dovedește a fi o sabie cu două tăișuri pentru angajați și patroni.

În ghidul pentru aplicarea legii, se observă că, de fapt, noile reglementări nu sunt prea convenabile pentru unii angajați, deoarece patronii pot înregistra exact toate pauzele făcute de aceștia pentru masă, pentru cafea, pentru ieșirile la o țigară ori pentru a da un telefon - după cum relatează ziarul britanic The Telegraph, citat de HotNews.ro.

Astfel, firmele vor putea să excludă de la plată toate aceste pauze făcute de angajați în cursul zilei de lucru.

“Se dau două ore pe zi pentru diverse pauze - masă, un telefon personal, să îți dezmorțești picioarele, să ieși puțin la țigară sau să bei o cafea. Aici nu intră însă orele de repaus obligatorii, cum sunt cele pe care sunt nevoiți să le ia șoferii de tir, de exemplu. Firmele care vor încălca normele riscă amenzi cuprinse între 626 și 6.250 de euro.

Măsurile implică investiții suplimentare pentru firme, cum ar fi aplicațiile de pontaj, care să marcheze începutul și finalul lucrului, cu pauze, pentru fiecare angajat. Nici lucrătorii nu sunt foarte fericiți, pentru că se tem de introducerea unui control riguros din partea patronilor asupra vieții lor la serviciu”, a explicat Yolanda Valdeolivas, secretar de stat din Ministerul Muncii, la o întâlnire cu patronatele spaniole.

Principalele moduri în care angajații pierd timpul la lucru sunt conversațiile telefonice sau sms-urile personale, navigarea pe internet în interes personal, bârfa, rețelele sociale, scurte vizite la colegi din alte departamente și pauzele pentru țigară sau pentru mici gustări.

Din anul 2017, și în România au fost introduse reglementări mai stricte privind pontajul în firme. “Angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit al programului de lucru, și de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidență, ori de câte ori se solicită acest lucru”, potrivit art. 119 din Codul Muncii.

 

Lasă un comentariu