LIDERII UDMR: CODUL ADMINISTRATIV ÎNTOARCE ROMÂNIA CU ZECI DE ANI ÎN URMĂ…

Distribuie pe:

Guvernul României a adoptat, săptămâna trecută, printr-o ordonanță de urgență, noul Cod administrativ, într-o variantă care, potrivit liderilor UDMR, “întoarce România cu zeci de ani în urmă, în anii '90 ai secolului trecut, în privința drepturilor minorităților”, notează MTI, citând surse din cadrul Uniunii.

Potrivit lui Cseke Attila, șeful grupului senatorilor UDMR, deși textul Codului administrativ nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial, el ar fi aflat prin surse că din noua variantă a Codului lipsesc unele dintre prevederile aflate în vigoare și care reglementează utilizarea limbii materne a minorităților, precum și unele dintre drepturile suplimentare care, la propunerea UDMR, au fost anterior adoptate în cadrul dezbaterii parlamentare.

“Guvernul consideră că România este o țară-model în privința drepturilor minorităților. În schimb, ordonanța de urgență anulează și drepturile lingvistice deja dobândite, drepturi care sunt consacrate printr-o lege care este în vigoare de 13 ani”, a explicat Cseke. Acesta a mai precizat că anul trecut, la ultima dezbatere parlamentară privind Codul administrativ, reprezentanții UDMR au reușit să obțină adoptarea unor clarificări și drepturi suplimentare importante pentru maghiari, în privința mai multor subiecte: inscripțiile în mai multe limbi ale denumirilor străzilor, piețelor și parcurilor, comunicarea cu autoritățile în limba maternă a cetățeanului și interpretarea permisivă a legii. Dintre acestea, însă, în noua variantă a Codului administrativ s-a mai păstrat doar introducerea unor formulare tipizate în limba maternă, însă chiar și acceptarea acestora a fost mult îngreunată.

Potrivit politicianului UDMR, noul cod reprezintă un pas înapoi în domeniul protecției minorităților, întrucât restricționează și drepturile de utilizare a limbii materne, aflate în vigoare încă din 2006, astfel că maghiarii pot pierde și drepturi deja dobândite în localitățile în care proporția minorității în cauză ar scădea sub pragul de 20%, așadar ar trebui eliminate plăcuțele bilingve din localitățile în care (în urma mutării unor români, a plecării minoritarilor sau din cauza asimilării), proporția minorităților ar ajunge sub 20%. Conform noii variante, protecția drepturilor deja dobândite este valabilă numai până la următorul recensământ, a explicat Cseke.

Un alt pas înapoi este că noul text prevede plăcuțe bilingve, lucru care poate conduce la pierderea dreptului de a folosi o limbă maternă în așezări în care, potrivit tradițiilor istorice, acestea au fost amplasate în mai multe limbi - română, maghiară, germană, sârbă.

Cseke Attila este de părere că ordonanța de urgență va trebui dezbătută și în Parlament, astfel că, în principiu, poate fi îmbunătățită, însă, până atunci, legea va fi în vigoare.

 

Lasă un comentariu