EUROPA BÂJBÂIE, ÎN CĂUTAREA UNOR SOLUȚII PENTRU MAREA ÎNTUNERICEALĂ

Distribuie pe:

Uniunea Europeană se pregătește pentru posibilitatea unor întreruperi de curent electric, ce se vor produce în această iarnă, potrivit raportului unui înalt oficial de la Bruxelles. Acesta arată că blocul comunitar are în vedere două scenarii: primul se referă la o întrerupere limitată a curentului, într-un număr relativ mic de state, situație în care restul țărilor vor interveni, ajutându-le din propriile lor resurse.

Celălalt scenariu, mult mai sumbru, se referă la o întrerupere masivă de energie electrică, extinsă asupra mai multor state membre, ducând la imposibilitatea acestora de a se sprijini reciproc. În acest caz, a declarat comisarul pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic, Bruxelles își va folosi rezerva strategică pentru “a salva” țările afectate de penele de curent.

Avertismentul vine la doar câteva zile după un alt raport despre amenințarea reprezentată de întreruperi masive ale telefoniei mobile.

Comisarul nu a precizat însă ce rezervă strategică ar folosi Comisia în caz de întreruperi masive de curent electric.

Decizia Rusiei de a opri aprovizionarea cu gaze în Europa, în urma conflictului din Ucraina, a crescut riscul de penurie energetică. În Franța, situația este agravată de mai multe centrale nucleare care se închid pentru mentenanță.

Oficialii din industria telecomunicațiilor sunt îngrijorați că o iarnă severă va pune la încercare infrastructura mobilă a Europei, forțând companiile și guvernele să încerce să atenueze impactul. La ora actuală, în multe țări europene nu există suficiente sisteme de rezervă pentru a face față întreruperilor de curent electric, au avertizat patru directori de telecomunicații.

Țările membre UE, inclusiv Franța, Suedia și Germania, încearcă să se asigure că telecomunicațiile pot continua, deși întreruperile de energie electrică ajung să epuizeze bateriile de rezervă instalate pe miile de antene celulare răspândite pe teritoriul lor.

Europa are aproape jumătate de milion de turnuri de telecomunicații, majoritatea având baterii de rezervă care durează aproximativ 30 de minute pentru a rula antenele mobile. Agenția Internațională pentru Energie a declarat, luni, că Europa se confruntă cu “riscuri fără precedent” din cauza scăderii importurilor de gaze rusești, adăugând că UE va concura cu Asia pentru transporturile de gaze în această iarnă.

AIE susține că țările Uniunii Europene ar trebui să-și reducă consumul cu 13% în timpul iernii, în cazul unei opriri complete a aprovizionării cu gaze din Rusia. O bună parte din această schimbare ar trebui să provină din comportamentul consumatorilor: scăderea temperaturii din locuințe, ajustarea temperaturii boilerelor, în timp ce companiile industriale și cele de utilități ar trebui să-și diminueze consumul. (sursa - business insider.com, oilprice.com)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu